Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Energy Intelligence'ın (IE) Perşembe haberine göre dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, OPEC'e 2016 yılında gerçekleştirilecek günlük 1 milyon varil petrol üretiminde kesinti teklifinde bulunabilir.

IE, Suudi Arabistan'ın üretim kesintisine gitmek için bazı şartların yerine getirilmesi ve aynı zamanda Cuma günkü OPEC toplantısında üretim kesintisiyle ilgili bir karar alınmaması gerektiğini aktardı. 

Söz konusu habere göre Rusya, Meksika, Umman ve Kazakistan dahil OPEC dışı üreticilerin ve İran'ın da kesintiye dahil olması, S. Arabistan'ın şartları arasında yer alıyor. Brent petrol, Hong Kong saatiyle 13:27'de yüzde 1.3 yükselerek varil fiyatı 43.04 dolar seviyesinden işlem gördü.     

Petrol fiyatları, geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan, Rusya ve ABD'nin üretimi artırmasıyla, sert düşmüştü. OPEC, Haziran 2014'den bu yana her ay günlük 30 milyon varil üretim hedefini aştıktan sonra, geçen yıl Kasım ayında ve sonra Haziran ayında üretim kotasını değiştirmeme kararı almıştı. S. Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi, OPEC'in üretim hedefini gözden geçirmesiyle, Cuma günü Viyana'da mevkidaşlarıyla görüşecek.