Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri beş günde dördüncü kez düştü ve dolar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın, Aralık ayı faiz artışı beklentilerini pekiştirmesi ardından güçlendi. Petrol, Çarşamba günü kayıplarının bir kısmını geri alırken, metaller kayıplarını genişletti.

ABD ham petrolü, Cuma günü Viyana'da yapılacak OPEC toplantısı öncesi, bir önceki seansta 39.94 dolara düştükten sonra varili 40.43 dolara yükseldi. Petrol sıçrayışını genişletti ve Japon enerji hisseleri, Energy Intelligence'ın Suudi Arabistan'ın OPEC petrol üretiminde azaltma teklif edeceğine ilişkin haberi ardından kayıplarını geri aldı. Altın, Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geldi. Euro, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısı öncesi, Nisan'dan bu yana düşük seviyesine yakın seyretti.

Küresel piyasalar için, AMB'nin mevduat faizlerinde daha fazla indirime gitmesi ve varlık alım programını genişletmesinin beklendiği 48 saatlik bir süreç başlayacak. Yellen'ın Perşembe günü kongredeki konuşması ve Cuma günü gelecek Kasım ayı tarım dışı istihdam verisi, 16 Aralık Fed faiz kararı öncesi büyük olasılıkla en çok beklenen ABD verisi olma konumunda. Yatırımcılar, küresel para politikalarındaki ayrılığa odaklanırken, petroldeki satış dalgası, OPEC'in bu haftaki toplantısında üretimi kısacağına ilişkin zayıf sinyaller vermesiyle, durumu karmaşıklaştıran bir unsur oldu.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. Baş yatırım stratejisti Shane Oliver, “ABD ekonomisi, bisikletindeki ek tekerleklerden destek alıyordu ve ebeveynleri (Fed) aniden onları çıkarmanın zamanı geldiğini söyledi. Piyasalar, doğal olarak, çocuk gibi gergin hissediyor” dedi.