Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi'nin Avrupa ekonomisini güçlendirme çabası, eskiden ipotekli konut finansmanında önemli bir yeri bulunan 246 yıllık mortgage tahvil piyasasını canlandırıyor.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Ekim 2014'te tahvil geri alım programı çerçevesinde piyasaya girmesinden bu yana 138 milyar euroluk (146 milyar dolar) teminatlı tahvil aldı. Teminatlı tahvillerin bağlı oldukları varklıklar arasında konut kredileri de bulunuyor. Deutsche Bank verilerine göre, AMB alımları bu seneki satışların 2012'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasına neden oldu.

Tahvil piyasasındaki canlanmada ana etken, AMB'nin genişleme politikası kapsamında düşen borçlanma maliyetlerinden faydalanmak isteyen Euro Bölgesi dışındaki bankaların alımları oldu. Tahvil ihraçları tam da Avrupalı bankaların zorlu sermaye regülasyonları ile boğuştuğu için düşmüşken bölge dışından bankaların ilgisi sonucu ihraçlar tekrar hareketlendi. Analistler 850 miyar euro değerindeki piyasanın daralmasını bekliyordu, ancak, teminatlı tahvil ihracı itfaları geçti. 

Paris'te Societe Generale'in kıdemlı teminatlı tahvil analisti Cristina Costa "Piyasa, AMB kararıyla destek bularak beklenenden fazla ihraç gerçekleştirdi" dedi.

Deutsche Bank verilerine göre, teminatlı tahvil satışları 24 Kasım itibarıyla 143 milyar euro gerçekleşerek 2015'te gerçekleşecek 140 milyar euroluk itfayı geride bıraktı. İtfalar ihraçları 2013'te 53 milyar euro, 2014'te ise 40 milyar euro geçmişti.