Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya genelindeki İslami bankacılık aktiflerinin 2015 yılında 920 milyar doları aşacağı öngörülüyor.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst&Young (EY) tarafından yayımlanan "Dünya İslami Bankacılık Rekabet Raporu"na göre, dünya genelindeki İslami bankacılık aktiflerinin 2015 yılında 920 milyar doları aşacağı bekleniyor.

AA muhabirinin rapordan derlediği bilgilere göre, kısaca QISMUT olarak ifade edilen Katar, Endonezya, Suudi Arabistan, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'deki İslami bankacılık varlıklarının 2015 yılında 801 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. QISMUT ülkeleri dünyadaki İslami bankacılık varlıklarının yüzde 80'ini oluşturuyor.

İslami bankacılık varlıklarının 2020 yılında 1,6 trilyon dolara ulaşması beklenen QISMUT ülkelerinde sektörün toplam karının ise 27,8 milyar dolar olması öngörülüyor.

Raporda, QISMUT ülkelerinin, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK)'nin ek ivmesiyle İslami bankacılık sektörünü yön veren ana pazarlar olduğu ifade edilirken, Türkiye'de sektörde geçen yıllarda yaşanan düşüşün tekrar yükseleceği tahmin edildi.

EY'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Mali Hizmetler Başkanı Gordon Bennie, sektörün yüzde 16 civarında yıllık bileşik büyüme oranı ile güçlü bir şekilde büyümeye devam ettiğini belirterek, "2014 yılında, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) 91 milyar dolarlık katkısıyla büyüme yüzde 18'e yükseldi. Suudi Arabistan, yüzde 33 ile küresel İslami bankacılık pazarında en büyük paya sahip. Suudi Arabistan'ı yüzde 15,5 ile Malezya, yüzde 15,4 ile BAE takip ediyor" dedi.