Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Krize yabancı olmayan Brezilya'da bile, son dönemde birbiri ardından gelen finansal, ekonomik ve siyasi dalgalanmalar nefesleri kesiyor.

Ülkenin genç üst düzey maliye yetkililerinden birinin, bankasını batma noktasına getirdiği suçlamasıyla, bir senatör ile birlikte Hapse atılmasından ve Goldman Sachs'ın ekonominin tam bir bunalıma girmekte olduğu uyarısında bulunmasından bir hafta sonra, çarşamba günü Devlet Başkanı Rousseff aleyhine davalar açıldı.

Rousseff için iddialar nihayetinde mali yasalara aykıtı hareket edilip edilmediğinde odaklanacak, ancak Brezila Devlet Başkanı'na ilişkin yaygın memnuniyetsizliğin kökleri, bankacı Andre Esteves'in hapse düşmesine ve ekonomide dalgalanmaya neden olan faktörlerle aynı: Ülkenin en büyük şirketlerini içine alan be başkentte politika alanında felç yaratan daha önce görülmemiş büyüklükteki yolsuzluk skandalı. Gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yıllıklandırılmış rakamla yüzde 7 daralması ve bütçe açığının en az 20 yılın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, Brezilya para birimi real ve lokal tahvil piyasaları, bu yıl, diğer gelişen piyasalar dikkate alındığında en büyük kaybı gösteren varlıklar oldu.

New York'ta Stone Harbor Investment Partners LP'nin Brezilya tahvillerini de içeren gelişen piyasa tahvilleri yöneticisi Pablo Cisilino, "Önemli olan şu, Brezilya önümüzdeki birkaç ay içinde bir noktada siyasi çözüme kavuşacak," dedi ve "İthamlar sonuca bağlandığında, bu durum piyasa tarafından memnuniyetle karşılanacak, ancak şimdi ile o dönem arasında çok fazla dönüşler ve gelişmeler meydana gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.