Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, para piyasası oranlarının düşmesi ve hükümetin Asya'nın en büyük ekonomisinde büyümeyi desteklemek için adım atacağı spekülasyonu ile finans şirketleri öncülüğünde yükselişini dördüncü güne taşıdı.

Şanghay Bileşik Endeksi, üç günlük yükselişindeki 2.9'luk kazançlarını genişleterek, yüzde 1.4 tırmanışla kapandı. China Vanke Co. ve Bank of China Ltd. hisseleri, finansal hisse senetleri göstergesini 4 ayın yükseğine taşırken, teknoloji hisseleri tırmandı. Yanzhou Coal Mining Co. hisseleri, hükümetin karbon emisyon oranını düşürmek ve hava kirliliğini azaltmak için ülke çapında enerji santrallerini yenileme hazırlığında olduğu haberleri ardından enerji hisselerini yukarı taşıdı.

Caixin Media ve Markit Economics tarafından yayınlanan Çin hizmet satın alma yöneticileri endeksi (PMI), Kasım ayında 51.2'ye geriledi. Söz konusu veri, Ekim ayında 52 seviyesinde gerçekleşmişti. Gösterge, Çin'in daha çok tüketim odaklı bir ekonomiye geçme çabalarını yansıtırken, son gelen diğer verilerin ihracatta düşüşe, zayıflayan üretime ve düşen üretici fiyatlarını işaret etmesi, Çin'de çeyrek yüzyıldır görülen ek yavaş büyümeyi hızlandırmak için teşviğin gerekli olabileceğine yönelik bir sinyal olabilir. Çin gösterge para piyasası oranı, yeni hisse senetleri satışının devam edilirken gerçekleştirilen nakit enjeksiyoları, iki haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirmesiyle, düştü.

Hong Kong'da RBC Investent Management traderı Clement Cheng, “Finans şirketleri, daha çok parasal teşviğin piyasaya dahil olacağı yönündeki spekülasyonla tekrar öncülük ediyor. Yatırımcılar, olası hareket için pozisyon alıyorlar” dedi.