Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz artırımının ardından, altın için değer saklama amaçlı talep artınca, altın vadelileri 5 yılın en düşüğünden yükselişe geçti.

AMB kararıyla mevduat faizi 10 baz puan indirimle yüzde -0.3'e indirilerek düşük seviyede seyreden enflasyonun canlandırılması amaçlanıyor. Draghi'nin açıklamasına göre, AMB parasal genişleme programını en azından Mart 2017 'ye kadar uzatacak ve geri alacağı varlıkların çeşitliliğini artıracak. 

Altın daha önce Fed faiz artırımı beklentisiyle son 5 yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Altın talebi herhangi bir faiz getirisi olmadığı için düşmüştü. Fed Başkanı Yellen, Çarşamba günü, ekonomik büyümenin görünümüne olan güvenini açıklamasının ardından dolar değerlenmişti. Ancak, AMB kararı sonrası dolar değer kaybetti ve alternatif varlık olan altın talebi güçlendi.

Montreal'de Kitco Metals kıdemli analisti Jim Wyckoff "Altın, AMB kararı sonrası kısmen eurodaki şaşırtıcı yükselişe ve dolar endeksindeki satışa tepki gösteriyor" dedi.

New York saati ile 8:46'da Şubat vadeli Altın kontratları Comex Endeksi'nde yüzde 0.7 değer kazanarak 1,060.90 dolara geldi. Altın daha önce Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviye olan 1,045.40 dolara gerilemişti.