Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen bugünkü konuşmasında dün ekonomiye yönelik kullandığı ifadeleri büyük oranda tekrar etti. Ekonominin faiz artışına hazır olduğu sinyali verdi. Fed Başkanı Yellen gelecek bir-iki yılda ekonomik büyümenin istihdam piyasasında daha fazla iyileşmeye neden olacak kadar nitelikli olacağını belirtti.

Yellen'in Kongre'deki konuşmasından önce açıklanan yazılı metninde "İstihdam piyasasında devam eden artışın uzun vadeli enflasyon beklentileriyle birleşmesi enflasyonun tekrar %2 hedefine döneceğine olan inancımı destekliyor" dendi. Yellen güçlü doların kademeli faiz artırım yolu izlenebileceği anlamına geldiğini söyledi.

Kongre'de soruları yanıtlayan Yellen, doların son 18 ayda çok yükseldiğini ve bu durumun ihracata zarar verdiğini açıkladı. Yurtdışı gelişmelere de değinen Yellen "Dışarıdaki dalgalanmalar faiz artışında daha temkinli olmamıza neden oluyor" dedi.

Genel olarak dün Washington'daki açıklamalarını tekrar eden Yellen'in başkanlığında toplanacak olan Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 16 Aralık'ta faiz kararını açıklaması bekleniyor. Fed yetkililerinin bu tarihte Aralık 2008'den beri ilk kez faiz artırarak sıfır faiz dönemini sonlandıracağı öngörülüyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistler faizlerde 25 baz puan artış bekliyor.

FOMC üyeleri daha önceki toplantılarında istihdam piyasası daha fazla iyileşene ve enflasyon %2'lik hedefe ilerleyene kadar beklemeyi tercih ettiğini açıkladı.

Güçlü istihdam

Yellen ABD istihdam piyasasında son dönemdeki iyileşmeye dikkat çekti. Ekim ayında tarım dışı istihdam bu yılın en büyük artışını kaydederken işsizlik oranı da %5 olmuştu.

Enflasyonun artacağına inandığı sinyalini veren Yellen FOMC'nin bu konudaki gelişmeleri yakından izleneceğini belirtti. Enflasyon 2012 yılının Nisan ayından beri Fed'in %2 hedefine ulaşmadı.