Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa paraları, euro karşısında değer kaybetti ve hazine tahvilleri, bazı yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) mevduat faizinde yeteri kadar indirime gitmediği ve ek teşviği yeterince desteklemediği yönündeki değerlendirmeleriyle düştü.

Rus Rublesi geri çekilmesini üçüncü güne taşıdı. Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa parasının biri dışında tamamı, euro karşısında zayıfladı. Polonya hazine tahvilleri üç haftanın düşüğüne geriledi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki hisse senetlerinin tamamına yakını değer kaybetti. Brezilya Reali, merkez bankasının gelecek yıl faiz artırabileceği sinyalini vermesiyle birlikte, dolar karşısında yüzde 1.1 primle alıcı buldu.

AMB Başkanı Mario Draghi, merkez bankasının aylık 60 milyar euroluk (65 milyar dolar) tahvil alım programına Mart 2017 sonuna kadar devam edeceğini, gerekirse daha fazla uzatılacağını açıkladı. Yatırımcılar, Fed faiz artırımına doğru ilerledikçe küresel para para politikası ayrılığına odaklanıyor.

Moskova'da Danske Bank stratejisti Vladimir Miklashevsky, “Piyasalar azalan 'carry trade'den memnun değil. AMB tarafından daha güvercin bir parasal duruşun, euronun fonlama parası olarak daha çok kullanımını sağlayacağına yönelik beklentiler vardı” dedi.