Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yarın açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı yalnızca bir seferlik de olsa en kritik veri olmayacak.

Fed yetkililerinin Aralık ayında faiz artışını işaret eden açıklamalarıyla piyasalar ve ekonomistler normalleşme sürecinin 2 haftadan daha az bir sürede başlamasını bekliyor. Bu durumda istihdam verisinin faiz artışının 'zamanlamasından' ziyade faiz artış hızı konusuna ışık tutması bekleniyor.

BNP Paribas'tan Laura Rosner'e göre ancak Kasım ayı verisinde ve Ekim ayına ilişkin revizyonda büyük bir aşağı yönlü sürpriz olursa Fed bu ay faiz artırımını tekrar gözden geçirir. İstihdam verisi yarın TSİ 15:30'da açıklanacak.

Ekim'de 271 binle yılın en büyük artışını kaydeden istihdamın Kasım'da 200 bin artması bekleniyor. İşsizlik oranının ise 7 yılın en düşük seviyesi olan %5'te tutunması beklentiler arasında.

Wells Fargo Securities'ten Mark Vitner bu ay faiz artışı olacağına dair yetkililerin çok net işaret verdiğini ve bunu yapmamanın yıl sonunda finans piyasalarında ek belirsizliklere yol açacağını belirtti. Vitner, "Faiz artışı yapmamak ekonomiye faiz artışından daha fazla zarar verir" dedi.

Fed Başkanı Yellen dünkü konuşmasında faiz artışını çok fazla ertelemenin finansal piyasalar için risk oluşturacağını, hatta ekonomiyi resesyona sürükleyebileceğini belirtti. Yellen bugün Kongre'deki açıklamasında da benzer söylemi dile getirdi.

Saatlik ücretler

Ekim ayında saatlik ortalama kazançlar yıllık bazda %2.5'le 2009 Temmuz'undan beri en büyük artışı kaydetmişti. Bu rakam istihdam piyasasının iyileşmesiyle beraber ekonomistlerin beklediği bir artış olsa da bir kerelik artış trend oluşturmuyor.  

RBC Capital Markets'ten Jacob Oubina "Bunun devam ettiğini görmemiz gerek. %5 civarındaki işsizlik düşmeye devam ederse ücretlerdeki baskı devam edecek" dedi.

Ekonomistler saatlik ortalama kazançların aylık bazda %0.2, yıllık bazda %2.3 artmasını bekliyor.

Ücretlerdeki hızlı artış Fed'in 2012'den beri ilk kez %2 olan enflasyon hedefine yaklaşmasına yardımcı olabilir. Bazı uzmanlar düşük ücretleri istihdam piyasasının hala tam olarak iyileşmediğinin kanıtı olarak görüyor.