Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 168. Olağan Toplantısı, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki OPEC Genel Merkezi'nde başladı.

OPEC üyesi 12 ülkenin petrol bakanın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, günlük 30 milyon varil olan petrol üretim kotasının değiştirilip değiştirilmeyeceği belirlenecek.

Daha önce altı ay aralıklarla gerçekleştirilen iki toplantıda üretim kesintisine gitmeyen OPEC'in, yine üretim kesintisine gitmeyeceği yorumları yapılıyor.

Suudi Arabistan ve Irak'ın üretimini artırmasıyla örgütün reel üretimi günlük ortalama 31 milyon varilin üzerinde seyrettiği belirtiliyor.

Örgüt içerisinde ağırlığı bulunan Suudi Arabistan, pazar payını kaybetmemek için kesintiye karşı çıkıyor. İran'ın ise petrol fiyatların artması için kotanın düşürülmesi gerektiğini savunuyor.

Angola Petrol Bakanı Jose Botelho de Vasconcelos, toplantı öncesinde, petrol üretim kotasının düşürülmeyeceğini ve beklemenin daha iyi olacağını düşündüğünü söyledi.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi, OPEC üyesi olmayan ülkeler ile daha önceden koordine edilmeden herhangi bir kesintiye gidilmesine karşı olduklarını ifade etti.

İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, OPEC'in üretim kotasında bir değişikliğe gitmesini beklemediğini söyledi.

Irak Petrol Bakanı Adil Abdulmehdi ise OPEC üyelerinin bireysel olarak üretimlerini artırmalarının uygun olmadığını vurguladı.

Venezuella Petrol ve Maden Bakanı Eulogio Del Pino ise piyasaya fazla petrol pompalama politikasının sürdürülemez olduğunu savundu.

Nijerya Petrol Bakanı ve OPEC Konferansı Başkanı Emmanuel Ibe Kachikwu, açılışta yaptığı konuşmada, son altı aydır küresel petrol piyasasında "devam eden dalgalanmaya" tanıklık ettiklerini belirtti. Haziran ayında ortalama varil başına 60 dolar olan petrol fiyatlarının kasım ayında varil başına 41 dolara kadar düştüğünü aktaran Kachikwu, "Bu düşüş, piyasadaki devam eden arz fazlalığını ve stokların yüksek düzeyde olduğunu gösteriyor" dedi.

Petrol piyasasının bir tehdit döngüsünün ortasında olduğuna şüphe olmadığını belirten Kachikwu, OPEC'in durumu çok yakından takip ettiğini söyledi.

Kachikwu, gelecek yıl için küresel ekonomik büyümenin yüzde 3,4 olarak tahmin edildiğini aktararak, 2015 yılı için küresel petrol talebinin günlük 1,5 milyon varil artacağını, 2016 için ise günlük petrol talebinin 1,3 milyon varil büyümesini tahmin ettiklerini ifade etti.

Kachikwu, OPEC üyesi olmayan petrol ihracatçısı ülkelerin petrol üretimlerini azaltacaklarını aktardı.

Piyasa istikrarını artırmak ve küresel ekonomik büyümeye katkıda bulunmak istediklerini vurgulayan Kachikwu, söz konusu hedeflere paydaşlarla birlikte ulaşılabileceğini ifade etti.

Enerji sektörünün döngü içerisinde olduğunu, geçmişte çok zor günler geçirdiklerini ve büyük direnç gösterdiklerini aktaran Kachikwu, "İşbirliği yoluyla, girişimci düşünce ve kararlılıkla bugünün tehditlerinin yarının fırsatlarına çevirebileceğimize güveniyorum" ifadelerini kullandı.