Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tarım dışı istihdam verisinin Kasım ayında beklentinin üzerinde gelmesinin ardından Aralık ayında gerçekleştirilecek faiz artırımı beklentilerinin artmasıyla birlikte ABD hazine tahvilleri düşerken, dolar güçlendi.

Dolar, 2'si dışında 16 önemli para karşısında değer kazanırken, 10 yıllık ABD hazine tahvil faizleri 2 baz puan yükselerek yüzde 2.34 düzeyine ulaştı. ABD hisse senedi endeks vadeli kontratları kazançlarını korudu. Avrupa hisseleri ve tahvilleri, Perşembe günkü AMB kararından sonra yatırımcıların hayal kırıklığına uğramasıyla kayıplarını genişletti. Ham petrol, OPEC'ten gelecek üretim miktarı kararı öncesi, yükselişini ikinci güne taşıdı.

Londra'da Royal Bank of Canada baş küresel Döviz stratejisti Adam Cole, “Veri, ABD faiz artırımı için gerekli eşiğin çok az altında, ama yinede Aralık ayında gerçekleştirilecek olası faiz artırımını engellemek için çok ciddi bir dolar hareketi gerekli. Bugün gelen istihdam verisi son engeldi ve Aralık'ta yapılması düşünülen faiz artırımını durdurması için çok zayıf gelmesi gerekiyordu” dedi.

Cuma günkü istihdam verisi, OPEC toplantısı ve Draghi'nin New York'ta konuşması, 2016 yılına girerken piyasalara yön verecek üç günlük ekonomik gelişmeler dizisini noktalayacak. Fed Başkanı Janet Yellen, bu hafta gerçekleştirilen iki ayrı konuşmada,, Aralık ayında faiz artırımına gidilmesini desteklediğini belirtmişti.