Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uzmanlar ABD'de Kasım ayında tarım dışı istihdamın 211 binle beklentilerin üzerinde gelmesini değerlendirdi. TEB Başekonomisti Selim Çakır Bloomberg HT'ye istihdam verisi sonrasında Aralık'ta faiz artışının önünde hiçbir engel kalmadığını söyledi.

Çakır, "Bu veriden sonra artık Aralık'ta faiz artışı oluyor diyebiliriz. Faiz artışının önünde hiçbir engel kalmadı. İstihdam verisi büyük ölçüde beklentiler çerçevsinde gerçekleşti, artık Aralık'ta bu beklenti gerçekleşecek gibi görünüyor" dedi.

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy ise karar sonrasında yazdığı bir e-mail'de "Kasım tarım dışı istihdam verisi ve önceki aylardaki revizyon dolar pozitif olarak görünebilir. Fakat verinin genel olarak piyasa beklentisine paralel olduğu görüşündeyiz. Veri öncesi Fed funds vadelileri Aralık’ta faiz artışını %74 ihtimalle fiyatlıyordu. Veri sonrası şu sıralarda %70, yani daha düşük bir oranda" dedi.

Aksoy Fed’in faiz artışının genel olarak bekleniyor olması nedeniyle bugünkü verinin piyasa beklentisinin üzerindeki kısmının etkisinin olmayacağı görüşünde olduklarını belirtti. Aksoy, "Türkiye piyasaları için son haftalarda tahvil faizlerinde yükseliş, Borsa İstanbul’da düşüş ve kurdaki yükselişin finansal piyasalarda dip ve zirve noktaları yakalamanın zorluğu nedeniyle kademeli olarak lira ve lira cinsi varlıklara geçiş için kullanılabileceği görüşündeyiz" yorumunu yaptı.