Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de güçlü istihdam verisinin ekonominin faiz artışını kaldıracağı beklentisini desteklemesiyle Borsalar ralli yaptı.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin gerekirse ek teşvik için hazır olduklarını açıklaması da borsada yükselişi hızlandırdı.

Apple ve Microsoft hisselerinin her biri en az %2.4 yükselirken JPMorgan Chase & Co %2.8 değerlendi. Standard & Poor’s 500 Endeksi New York saatiyle 1:16'da %1.9 arttı. Endeks böylece dünkü %1.4'lük düşüşünü telafi etti. Dow Jones Sanayi Endeksi'nde yükseliş 300 puanı aştı. Endeks %1.9 yükselerek  17,825.36 puan olurken Nasdaq Bileşik Endeksi de %1.7 değer kazandı.

New York'taki Federated Investors'ta stratejist olan Phil Orlando tarım dışı istimdam verisinin Fed'in Aralık'ta faiz artırma düşüncesini perçinleyeceğini belirtti.

ABD'de Kasım ayında tarım dışı istihdam 211 bin artışla 200 binlik beklentiyi aştı. Ekim ayı için bu veri 298 bine revize edildi. İşsizlik oranı ise 7 yıldan fazla sürenin en düşük seviyesi olan %5'te tutundu.

İstihdamda bu sağlıklı artışın Fed'in bu ay 9 yıl sonra ilk kez faiz artırma beklentilerini artırdı. Faiz artış hızının enflasyon hedefine ilerleyiş hızına bağlı olabileceği belirtiliyor.