Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), petrol fyatlarının altı yılın en düşük seviyesini görmesine neden olan küresel arz fazlasının giderilmesi yönünde fazla umut vermedi.

OPEC, Cuma günü Viyana'da gerçekleştirilen toplantıda aldığı kararla, Başkan Emmanuel Ibe Kachikwu'nun yaptığı açıklamaya göre, günlük 31.5 milyon varil petrol üretecek. Grup, dünkü toplantısında, 18 aydır uymadığı günlük 30 milyon varil olan önceki üretim tavanını bir kenara bıraktı. Genel Sekreter Abdalla El-Badri, OPEC'in yeni üretim tavanı kararı için Haziran ayına kadar bekleme kararı alındığını belirtti.

Irak Petrol Bakanı Adel Abdul Mahdi, toplantı sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "OPEC tek başına neden piyasadaki payından feragat etmek zorunda?" dedi ve "Amerikalıların üretim tavanı yok, Rusların tavanı yok. OPEC'in neden bir üretim tavanı olsun ki?" şeklinde görüş bildirdi.

En büyük üretici Suudi Arabistan'ın öncülüğünde, OPEC, yüksek maliyete sahip üreticileri piyasa dışına itmek için, aşırı arz ortamında, üretimini artırdı. Venezüeala'dan Perşembe günü gelen üretimde yüzde 5'lik indirime gidilme önerisinin, İran'ın da indirim karşıtı grubu katılması ile brlikte fazla bir etkisi olmadı.

Zürih'te UBS Group AG analisti Giovanni Staunovo, "OPEC'te hacmi maksimize eteme stratejisi devam ediyor" dedi ve "En azından bir işe yaramayan tavanı bırakmak iyi. Arzı ayarlama konusunda yük OPEC dışı üreticilerde kalmaya devam ediyor" şeklinde görüş bildirdi.