Advertisement
HABERLER ABONE OL

Amalia Saftoiu, yedi yıl önce Romanya’da bir triko markası kurmak için, dünya çapında olan petrol ve gaz alanındaki kariyerini bıraktığında, Avrupa’nın en büyük hazır giyim pazarlarından birine yakınlığı bariz bir avantaj gibi görünüyordu.

Nikolay Çavuşesku’nun komünist rejimi altında gelişen sektör, ülkenin Avrupa Birliği üyeliğiyle birlikte önemli ölçüde büyüdü. H&M ve Zara gibi kitlesel markalar, tasarımlarını mağazalara hızla
ulaştırmak için Romanya’daki fabrikalara güveniyor. Saftoiu da başlangıçta aynı şeyi yaptı, ancak
kısa süre sonra bunun şirketi Ami Amalia için uygun olmadığını fark etti.

Saftoiu narin doğal iplikleri tercih ediyordu, ancak üreticiler makineler için işlenmesi daha kolay olan polyester karışımları gibi sağlam kumaşlara yöneldi. Düşük maliyetli model yüksek hacimlere bağlı olduğundan, satılmamış bir yığın kazakla karşılaşmaktan korkan Saftoiu “Bir fabrika ile çalıştığınızda, minimum sipariş gereksinimleri ve ne tür ipliklerle çalışabilecekleri ile sınırlı kalıyorsunuz. Yaratmaktan çok satmaya odaklanmaya başlıyorsunuz” diyor.

Üç yıl sonra Saftoiu kendi fabrikasını açtı. Bu pahalı bir hamleydi; ancak Ami Amalia’yı hayal ettiği üst düzey bir markaya dönüştürmesini sağladı. Bugün, 200 euro (216 dolar) veya daha yüksek fiyatlara satılan kazakların üretiminde vikunya yünü, doğal boyalı kaşmir gibi malzemeler kullanılıyor ve genellikle geleneksel Romanya motiflerinin çağdaş yorumları yansıtılarak seri üretim modasının tam tersi sunuluyor.

Haberin devamı Bloomberg Businessweek Türkiye'de!

Dünyanın en saygın ekonomi dergilerinden Bloomberg Businessweek artık Bloomberg HT ekibi tarafından hazırlanan içerikleriyle Türkiye’de! Türkiye ve küresel piyasalarda tüm olup bitenler, hisse senedinden para politikasına hiçbir yerde bulamayacağınız analizler, içerikler ve iş dünyası temsilcileriyle özel röportajlarla Bloomberg Businessweek Türkiye, e-dergi formatı ve yenilenen içeriğiyle yayında!

Tüm içeriklere erişmek için tıklayınız.