Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yatırımcıların beklediklerinden daha az agresif çıkan ve euronun güçlü bir yükseliş göstermesine neden olan teşvik paketinin açıklanmasından önce, euroda düşüş beklentisi ile açtıkları pozisyon sayısını Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Dünyanın en büyük paritesinde işlem yapan büyük spekülatörlerin AMB'nin adımı karşısında savunmasız yakalanmasının bir işaret olarak, Emtia Vdeli İşlem Komisyonu verilerine göre,  euronun daha da değer kaybedeceği beklentisi ile açılan pozisyon sayısı, 1 Aralık'ta biten haftada, yükseliş beklentileri ile açılan pozisyon sayısını aştı.

New York'ta HSBC Holdings Plc ABD Döviz strateji müdürü Daragh Maher, "Veri AMB etrafındaki fiyat hareketi ile uyumluydu," dedi ve "Draghi'nin yetersiz bulunan gevşemesi üzerine euroda görülen güçlü yükseliş, piyasanın AMB toplantısına yaklaşırken kısa pozisyonlarını azaltmadığını, aksine artırdığını gösteriyor" şeklinde konuştu.

Aylardır AMB ve Fed'in para politikaları arasındaki ayrışmanın euroyu aşağı yönde etkilemesinin ardından, yatırımcılar, AMB'nin varlık alım programının süresini altı ay genişletmesine rağmen aylık varlık alım miktarını artırmamasından dolayı darbe aldı.

Euro dolar karşısında geçen hafta yüzde 2.6 değer kazanarak 1.0873 seviyesine çıktı. Ancak euro, ABD'de CUma günü açıklanan istihdam verilerinin beklenenden daha fazla artmasının ardından haftalık kazancının bir kısmını geri verdi. İstihdam verileri Fed'in 16 Aralık'taki toplantısında yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitme beklentilerini güçlendirdi.