Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yönelik açıkladığı ekonomik yaptırımlar, birçok sektörde alternatif pazarları gündeme getirdi.

Rusya, 1 Ocak 2016 itibarıyla Türkiye'den beyaz et ürünlerinin yanı sıra, domates, soğan, brokoli, karnabahar, salatalık, portakal, elma, armut, çilek, üzüm ve mandalina ithalatını durduracağını açıklamıştı.

İthalatı durdurulacak ürünlerin toplam değerinin yıllık bazda 750 milyon doları aşacağı belirtiliyor. Türkiye'nin Rusya'ya yaş meyve ve sebze ihracatı ise 1 milyar 270 milyon doları buluyor. Başta narenciye olmak üzere bu ürünlerin öncelikle Doğu Avrupa ve Uzakdoğu olmak üzere diğer ülkeler ile iç pazara sunulabileceği ifade ediliyor.

Beyaz et sektörü yetkilileri, Rusya'nın önemli bir pazar olmadığını belirterek deri, tekstil ve konfeksiyon sektörleri ihracatında yaşanabilecek sorunların diğer ülkelerle telafi edilebileceğini dile getiriyor.

Müteahhitlikte ise rota sahra altı Afrika ve Güney Amerika olarak öngörülüyor.

"Asıl önemli katkının AB ülkelerinden gelmesini bekleyebiliriz"

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rusya'ya ihracatında bu yıl itibarıyla zaten yüzde 40’lara varan bir düşüş yaşandığına işaret ederek, bunun da tamamıyla Rusya’nın kendi iç ekonomik sorunlarından kaynaklandığını vurguladı.

Vardan, şöyle devam etti:

"Bugünkü ihracat rakamımız ile turizmden oluşabilecek muhtemel kayıplarımız göz önüne alındığında bunun Türkiye'nin GSMH’sinin yüzde 1’ine bile ulaşmadığı görülecektir. Türkiye de bu kayıpları 2008’de başlayan küresel krizde olduğu gibi farklı alternatif pazarlara ulaşarak telafi etme yolunu deneyecektir. Bunlar Afrika ülkeleri olabilir, Güney Amerika ülkeleri olabilir ve hatta komşumuz İran olabilir. Ama asıl önemli katkının da AB ülkelerinden gelmesini bekleyebiliriz."

İthalat için de alternatifler hazır

Öte yandan, Türkiye'nin Rusya'dan en fazla ithalat yaptığı ürünler arasında ayçiçeği tohumu yağı yer alırken, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Rusya'nın ayçiçek yağı tohumu ithalatı açısından Türkiye için alternatifsiz bir ülke konumunda bulunmadığını söyledi.

Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) Başkanı Gülfem Eren de Türkiye'nin en ucuz buğday ve mısırı Rusya'dan ithal ettiğini belirterek, bu alandaki ticarete kısıtlama getirildiğinde Türkiye'nin başka pazarlara yönelmek durumunda kalacağını söyledi. Eren, "Rusya'dan ithalatın durması durumunda alternatif menşeler Ukrayna ve AB ülkeleridir" dedi.

AA