Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Almanya sanayi üretimi beklentileri karşılamadı

Almanya sanayi üretimi beklentileri karşılamadı

Almanya'da Ekim ayı sanayi üretimi beklentilerin altında kalırken enerji üretimindeki düşüş ana etken oldu

Giriş: 07 Aralık 2015, Pazartesi 10:30
Güncelleme: 07 Aralık 2015, Pazartesi 14:55

Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi bir önceki ay görülen yüzde 1.1 düşüşten sonra Ekim'de yüzde 0.2 arttı. Bloomberg'in derlediği ankete göre ekonomistlerin medyan beklentisi yüzde 0.8 artış yönündeydi. Almanya'da sanayi üretimi dalgalı bir seyir izliyor. Ekim ayı verisi son üç ayda görülen ilk aylık artış oldu. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit kaldı.

Almanya'da üçüncü çeyrekte sanayi üretimi küçülürken, rekor seviyeye gerileyen işsizlik ve ucuz petrolün desteğiyle iç talep büyümede öncü oldu. Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) açıkladığı ek teşvikler hem Almanya hem de ülkenin en büyük ticari partneri Avrupa Birliği genelinde talebi destekleyecektir.

Frankfurt'ta ING-Diba AG baş ekonomisti Carsten Brzeski "Stokların düşük ve siparişlerin dolu olması sanayi şirketlerinin kendilerini güvenli hissetmelerini sağlıyordu ancak bu durum zayıfladı. Sanayideki zayıflık Almanya ekonomisi için bir problem teşkil etmiyor. Düşük enflasyon, düşük faizler, yüksek maaşlar ve güçlü istihdam piyasası gibi faktörler iç talebi desteklemekte ve 2016'ya girerken de böyle devam etmesini bekliyoruz" dedi. Euro veri sonrasında sabit seyretti.

İmalat sanayii Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 0.7 artarken, yatırım malları üretimi aylık yüzde 2.7 yükselişle öncü oldu. Enerji üretimi ise aylık bazda yüzde 5.9 küçülerek Kasım 2008'den bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

Ekonomi Bakanlığı açıklamasında "Bir önceki yüksek enerki üretimi seviyesi korunamadı. Rüzgar ve güneş ışığı açısından zengin geçen yaz mevsimi yenilenebilir enerji üretimini oldukça destekledi. Bununla beraber, sanayi üretimi dördüncü çeyreğe pozitif başladı. Bu da önceki aylardaki zayıf seyrin değişmesi için ilk adım oldu" dedi.