Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro ve Yeni Zelanda Doları, beklentinin üzerinde gelen ABD istihdam verisinin Fed'in gelecek hafta faiz artırımına gideceğine ilişkin spekülasyonu artırmasının ardından artan politika farklılığı beklentisiyle düştü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, geçtiğimiz hafta beklentinin üzerinde gelen ABD istihdam verisinin ardından, Pazartesi günü yükselişini ikinci güne taşıdı. Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin gerektiği zaman AMB'nin daha fazla teşvik açıklayabileceğini ifade etmesiyle 4 Aralık'ta başlayan düşüşünü genişleterek, geçen haftaki küçük yükselişin kazançlarından fazlasını geri verdi. Yeni Zelanda Doları, merkez bankasının Perşembe günü faiz indirimine giderek rekor düşük seviyeye yöneleceğine ilişkin ekonomist tahminleriyle bir ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Auckland'da Westpac Banking Corp. piyasa stratejisti Imre Speizer, “Gelecek bir kaç ay içerisinde, ABD ve hemen hemen dünyanın geri kalanı arasındaki para politikası ayrılığı daha gözle görülür bir hale gelecek ve bu da dolara yansıyacak. Euro, AMB'nın daha fazla teşvik açıklaması gerekliliğinin netleşmesiyle birlikte tekrar zayıflamalı” dedi.

Euro, Cuma günkü iki haftanın en sert günlük düşüşü olan yüzde 0.5 kaybını genişleterek, Londra saatiyle 08:29'da yüzde 0.4 değer kaybetti ve 1.0838 dolardan işlem gördü.

Westpac, euronun 2016 ortalarına kadar 1.03 dolar seviyesine düşeceğini tahmin ediyor.