Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, geçtiğimiz hafta Ağustos'tan bu yana en kötü haftalık performansından sonra yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası (AMB) etkisinin sona erdiği yönündeki değerlendirmesiyle toparlandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi gün içinde yüzde 1.6 artsa da, TSİ 16:33'te yüzde 1.1 yükseldi. Almanya'da DAX Endeksi batı Avrupa ülkeleri arasında en iyi performansı gösterirken otomobil üreticileri endekse öncülük etti. DAX Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 4.8 düşerken bugün yüzde 1.9 yükseldi. Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 1.5 yükseldi.

Frankfurt'ta Quoniam Asset Management'tan Soeren Steinert "Bu bir toparlanma hareketi, herkes AMB kararının hayal kırıcı olduğunu düşünüyor ama piyasa tepkisi biraz abartılıydı. Piyasalar şimdi iyi gözüküyor" dedi.

Stoxx 600 Endeksi Eylül'deki düşük seviyesinin yüzde 10 üzerinde bulunuyor. Stoxx 600 Endeksi 30 Kasım'da ise Eylül seviyesinin yaklaşık yüzde 14 üzerindeydi. Bu yükselişte yatırımcıların AMB'den daha fazla teşvik beklentisi ve Fed'in faiz artırımını kabulü etkili olmuştu.

Geçtiğimiz hafta AMB kararlarının yatırımcı beklentilerini karşılamamasına rağmen, UBS ve JPMorgan'ın da içinde bulunduğu en az 5 kurum stratejisti boğa beklentilerinde kararlılar.

AMB teşvik beklentilerinin yarattığı hayal kırıklığı ve OPEC'in üretim stratejisi Stoxx 600 Endeksi'ni geçtiğimiz hafta yüzde 3.4 düşürmüştü. Böylece Avrupa hisselerinin Fiyat/kazanç oranı 30 Kasım'da 16.5x'i gördükten sonra geçtiğimiz hafta 16x'ya düşmüş oldu. Standard & Poor’s 500 Endeksi'nin F/K çarpanı 17.7x seviyesinde bulunuyor.

ABD'de Cuma günü istihdam verisinin beklenenden iyi gelmesiyle Fed'in faiz artırımı olasılığı artarken yatırımcıların ABD ekonominin borçlanma maliyetlerindeki artışa dayanıklı olacağı beklentisine girdi. Traderlar, Aralık'ta Fed faiz artırımı olasılığını yüzde 78 olarak görüyor.