Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, son üç ayın en büyük günlük çıkışını gerçekleştirmesinin ardından, petrol fiyatlarındaki güçlü düşüşün enerji ve ham madde sektörü şirketlerinin hisselerine satış getirmesi ve bunun genele yayılan bir satış dalgası tetiklemesi ile geri çekildi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, Cuma günü yüzde 2.1 sıçradıktan sonra, erken saatlerdeki yüzde 1.2'lik kazancını geri vererek, yüzde 0.7 düşüşle, 2,077.08 puandan kapandı.  Dow Jones Endeksi 117.12 puan ya da yüzde 0.66 düşerek günü 17,730.51 puandan tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi 40.66 puan ya da yüzde 0.79 düşerek 5,101.81 puandan kapandı.

Florham Park, New Jersey'de, Stifel Nicolaus & Co. piyasa stratejisti ve portföy yöneticisi Kevin Caron, "Hisse senedi piyasaları temel olarak bu yıl, ekonomik verilerin, özellikle küresel alanla ilgili olmasından dolayı, genelde zayıf çıkması nedeniyle fazla bir varlık göstermedi," dedi ve "Fed'in faiz artırmaya başlayacağı bu döneme yaklaşmamızla birlikte, zorluk yaratmaya devam edecek yavaş küresel büyüme ile karşı karşıya kalmaya devam edeceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, OPEC'in fiyatları kontrol etmek için uzun zamandır sürdürdüğü üretimi sınırlama stratejisini bırakmasının ardından Cuma günü yüzde 2.7 düşmesi sonrası kayıplarını genişletti. Batı Teksas petrolü (WTI) Pazartesi günü yüzde 5.8 düşerek varil başına 37.685 dolara indi.

Petrolün son bir yılda yaklaşık yüzde 40 değer kaybetmesi, sermaye harcamalarının azaltılması ve enflasyonun hedef seviyelerin altında kalmasına yardımcı olmasının etkisi ile, ABD ve Avrupa'daki toparlanmaları olumsuz etkiledi.