Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, yatırımcıların yaklaşan Fed toplantısında faiz artırımı beklemeleri ve petrol fiyatlarındaki güçlü düşüşün enflasyon beklentilerini azaltması ve buna bağlı olarak metale yönelik enflasyondan korunma talebinin zayıflamasının etkisi ile kaybını korudu.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, faiz artırımı için koşulların çok tatminkar olduğunu söyledi. Yüksek faiz beklentisi, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Bunun yanında, petrol fiyatları, OPEC'in fiyatları kontrol atmek için uyguladığı üretim tavanı stratejisini bırakmasının ardından altı yılın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 1.4 kaybettikten sonra, yüzde 0.2 daha düşerek, Singapur saati ile 10:24'te ons başına 1,069.09 dolara geldi.

Melbourne'de National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, "Genel anlamda, enflasyon baskılarının olmaması , enflasyondan korunmak için gelen talebi zayıflatacak ve bu da altın fiyatlarının yukarı yönlü hareketini sınırlıyor" dedi.

Altın, Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra ilk faiz artırımına hazırlanması ile birlikte, kayıplarını üçüncü yıla genişletmeye yöneldi. Lai, "Fed, parasal sıkılaştırma çevriminin kademeli olacağını işaret etti. Bu da altının gelecek yıl muhtemelen ılımlı bir aşağı trend izleyeceğini gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.