Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Çin'de ihracat, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi ile ticaretin yavaşlaması ile birlikte düşüşünü beşinci aya taşırken, ithalat düşüşünü 13'ncü aya genişleterek rekor kırdı.

Çin'in ihracat Kasım ayında yuan bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.7 düştü. İhracat önceki ay yüzde 3.6 gerilemişti. Yuan bazında ithalat ise yüzde 5.6 geriledi. Bunun sonucu dış ticaret fazlası 343.1 milyar yuan (53.5 milyar dolar) olarak gerçekleşti.

Dolar bazında ihracat aynı ayda yıllık bazda yüzde 6.8 geriledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 5 düşmesi bekleniyordu. İhracat Ekim ayında yüzde 6.9 geriledi. İthalat ise dolar bazında yüzde 8.7 düştü.

Dış ticaretteki durgunlukla ile birlikte konut inşaat sektöründeki yavaşlama sonucu, politika yapıcılar, altı faiz indirimi ve artırılan maliye harcamalarına karşın ayaklarını gaz pedalından çekmeyebilir. Çin'in ithalatındaki yavaşlama diğer ülkeleri de olumsuz etkiliyor. Zira bu durumda, dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki imalat sektörü daha az ham maddeye ihtiyaç duyuyor ve güçlü tüketici harcamaları bu olumsuz etkiyi giderecek denli artış göstermiyor.

Shanghai Securities Co. ekonomisti Hu Yuexiao, "Küresel talep, Çin'in iç ekonomisinde olduğu gibi, taban seviyesi civarında seyrediyor," dedi ve "Gelecek yıl da büyük bir ticaret fazlası ile birlikte cansız bir dış ticaret göecğiz" şeklinde görüş bildirdi.