Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Madencilik şirketleri, Çin'de dış ticaretteki zayıflamanın sürdüğünü gösteren verilerin, enerji ve metal fiyatlarını son birkaç yılın en düşük seviyesine indiren zayıf küresel talebin altını çizmesinin ardından, tüm dünyada düşen hisse senetlerine öncülük etti ve emtia üreten ülkelerin para birimleri değer kaybetti.

Avrupa hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları, Çin'de yavaşlayan dış ticaret ve Döviz rezervinde görülen beklenenden daha fazla düşüşün ekonomidek,i gerielemeye ilişkin endişeleri artırmasının ardından, Asya hisse senetlerini takip ederek değer kaybetti. Bloomberg Dünya Madencilik Endeksi, Rio Tinto Group ve Anglo American Plc'deki kayıplarla birlikte 2008'den bu yana en düşük seviyesine inerken, yuan dört yılın en düşük seviyesinden kapandı. Avustralya tahhvilleri ve yen ralli yaptı ve ABD ham petrolü Pazartesi günkü yüzde 5.8'lik kaybın ardından varil başına 40 doların altına indi.

Çin'in ithalatı, beklenenden daha yavaş bir düşüş gösterdi, ancak düşüşünü 13'ncü aya taşıyarak rekor kırdı. Çin'in ithalatındaki yavaşlama diğer ülkeleri de olumsuz etkiliyor. Zira bu durumda, dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki imalat sektörü daha az ham maddeye ihtiyaç duyuyor ve güçlü tüketici harcamaları bu olumsuz etkiyi giderecek denli artış göstermiyor. Petrol son bir yılda yaklaşık yüzde 40 düştü ve bu durum, sermaye harcamalarının zayıflaması ve enflasyonun merkez bankalarının hedeflerinin altında kalması ile birlikte, Avrupa ve ABD'deki büyümeyi olumsuz etkiliyor. Petrolde son düşüşler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Cuma günkü toplantısında, üretim kotasını bırakması ve pazar payını korumayı teşvik etmesinin ardından gerçekleşti. Demir cevheri ise rekor düşük seviyede işlem gördü.

Zürih'te Vontobel Asset Management emtia ve hisse senedi müdürü Andreas Nigg, "Çin tüketime doğru daha fazla hareket ediyor ve bu dönüşümde en fazla madenciler zarar görüyor," dedi ve "Ekonomik veriler hayalkırıklığı yarattığı sürece, bunun gibi reaksiyonlar göreeksiniz" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 11:45'te yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu e bu yılki kaybını yüzde 3.3'e çıkardı. Bloomberg'in madencilik endeksi yüzde 2.9 düştü ve bu yılki kaybı yüzde 36.

(15:00'te güncellendi)