Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, petroldeki çöküşün enerji üreticilerini aşağı sürüklemesi ve Çin ticaret verisinin dünyanın ikinci büyük ekonomisinin kötüleştiği endişelerini güçlendirmesi ardından düşüşünü beşinci güne taşıdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeks'indeki kayıplara, Mart 2014'den bu yana küresel benzerlerine göre en ucuz seviyesinde işlem gören enerji şirketleri öncülük etti. PICC Property & Casualty Co. hisse senetleri, American International Group Inc.'in şirkete hisse satması ardından değer kaybetti. Yuan, Döviz rezervinde beklenenin üzerinde gelen azalmanın ardından merkez bankasının yuan fiksingini indirmesiyle birlikte, düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Gelişen piyasa paraları göstergesi rekor düşük seviyeye indi.

Salıgünü gelen veri, Çin'de ihracatın beşinci ayda da düştüğünü ve ithalattaki düşüşün rekor seviye olan 13 aya genişlediğini işaret ederek, küresel büyüme beklentilerine ilişkin endişeleri güçlendirdi. Petrolün, geride kalan 11 ayın en fazlası olan geçtiğimiz iki günde kaydettiği yüzde 8.4 düşüşü de yatırımcı algısında olumsuz yönde etkili oldu. Vadeli kontrat traderları, Fed'in bu ay faizx artırımına gitme ihtimalini yüzde 78 oalrak değerlendiriyorlar.

Kuala Lumpur'da Manulife Asset Management Services Bhd.'den Jason Chong, “Çin yavaşladığı sürece, büyüyen diğer gelişen Asya piyasaları bundan etkilenecek çünkü bir çoğu Çin ekonomik büyümesine bağlı. Biz hala değerinin altında fiyatlanmış hisse senetlerini arıyoruz, ve bizce 2016 yılında geniş bir sektörel yaklaşımdansa bu strateji işe yarayacak” dedi.