Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, Asya'da satış dalgasına öncülük etti ve yuan, dünyanın ikinci büyük ekonomisinde ihracatın düşüşüne beşinci ayda da devam etmesiyle, dört yılın en düşük kapanışına yöneldi. Petrol, 2009 yılından bu yana görülen en düşük fiyata yakın seviyelerde tutundu. Avrupa hisse senedi endeks vadeli kontratları, bölgeden gelen ekonomik büyüme haberleri öncesi dalgalı seyir izledi.

Çin hisse senetleri, yavaşlayan ticaret ve Döviz rezervlerinde beklentinin üzerinde gelen düşüşün Çin'in yavaşladığına ilişkin endişeleri canlandırmasıyla, yüzde 1'in üzerinde kayıp verdi. Avustralya'da doğal kaynak ağırlıklı hisse senedi endeksi, demir cevherinin rekor düşük seviyeye inmesinin ardından düşerken BHP Billiton Ltd. hisseleri, 10 yılın dip noktasına ulaştı. ABD ham petrolü varil başına 38 doların altına sarkarke, Kanada Doları 2004'ten bu yana en zayıf noktasına geriledi ve Malezya Ringiti yaklaşık bir ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. 

Tokyo'da Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. Genel Müdürü Norihiro Fujito, “Özkaynak fiyatlarındaki düşüş, büyük ve küresel emtia şirketlerinde kredi riski olarak kendini göstermeye başladı. Bu durumun farkında olan insan sayısı arttıkça, ani bir riskten kaçış sürecinin başlaması daha olası hale geliyor ve bugün, bu tarz bir senaryoya hazırlanma olarak anlaşılabilecek pozsiyon almalar görüyoruz” dedi. 

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 1.9 azaldı. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.6 düştü ve Hang Seng China Enterprises göstergesi yüzde 1.8 geri çekildi.