Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Janet Yellen, farklı görüşleri tolere ettiğini ifade etti. Fakat Fed tarihinin 20 yılına bakarak, Fed Başkanı'nın gelecek hafta faiz artırımına gitmeye karar verirse, tüm ikna gücünü kullanacağı söylenebilir.

Fed'in para politikasının dönüm noktalarında safları sıklaştırma konusunda geçmiş performansı mevcut. Yetkililer, 1994 ve 2004 yıllarındaki sıkılaştırma sürecinin başında birlik olurken, Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ve Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, şahin içgüdülerini aştı ve faiz indirimine gidilerek sıfır seviyesine yaklaştırılması yönünde oy kullandı.

Yellen'ın 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırımına gidilecek olmasını değerlendirerek Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki (FOMC) yetkililerini ikna etmesi ve Fed Başkanı'nın bu süreçte fazla şahin görünmeyerek, ortaya konulan politikanın güvenilirliğini sarsmaktan kaçınması gerekecek.

Yellen, 2 Aralık'ta Washington'daki konuşmasında yöneltilen bir soruyu “Fikir birliğine ihtiyacım yok. Bence bazı ayrı görüşleri tolere etmeliyiz. Bununla beraber FOMC'in başarılı olmasını ve uyumlu bir politika açıklamasını istiyorum. Belli bir derecede fikir birliğine ihtiyacımız var” şeklinde cevapladı.

Yetkililer 15-16 Aralık'ta toplanacaklar. Beklentiler, federal fonlama oranının sıfır seviyesinden çeyrek yüzde puan artırılacağı yönünde.