Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas Petrolü (WTI) varil fiyatı 37 doların altına düşerek Şubat 2009 seviyelerini gördü.

ABD ham petrolünün varil fiyatı da 6 yıl sonra ilk kez 37 doların altına indi. Amerikan tipi Batı Teksas ham petrolün varil başına fiyatı Şubat 2009'dan beri en düşük seviyesine ulaştı. Energy Aspects uzmanı Richard Mallinson, petrol fiyatlarındaki ani düşüşün OPEC'in geçen cuma günü yaptığı toplantı nedeniyle gerçekleştiğini belirterek, kartelin üretim kotasındaki belirsizliğe işaret etti.

Mallinson, OPEC'in, yıllık olağan toplantısında üretim üst sınırını yeniden etkili bir mekanizma haline getirmek yerine, bu konuda mutabakat sağlanamadığını hatırlatarak, "OPEC içindeki karışıklık piyasa tarafından olumsuz algılandı" dedi. OPEC, geçen cuma yaptığı toplantıda daha önceki toplantılarında olduğu gibi günlük ortalama 30 milyon varillik bir üst üretim sınırı açıklamamış, bunun yerine üye ülkelerin fiili üretim seviyelerine devam edeceğini bildirmişti. Kartelin fiili üretim seviyesi, en son ekim ayında günlük ortalama 31,4 milyon varile ulaşmıştı. 

ABD'DE PETROL STOKLARI ARTIYOR


Mallinson, küresel petrol piyasasında artan arz fazlasına da dikkati çekerek, bu durumun petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunun altını çizdi. ABD'de ham petrol stokları 10 hafta üst üste artarak, geçen çarşamba günü 489,4 milyon varile ulaşmıştı. Uzmanlar, küresel arzın, toplam ham petrol talebinden günlük 2,5 milyon varil daha fazla olduğunu ve bunun petrol fiyatlarını daha da aşağı çekebileceğini öne sürüyor.