Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Anglo American CEO'su Mark Cutifani, şirketin varlıklarının bir kısmını satmayı, mevcut madenlerinin bir bölümünü kapatmayı ve yaklaşık 85,000 çalışanını işten çıkarmayı düşündüğünü açıklarken planın uygulanmasıyla ilgili bir takvim vermedi. Şirketin hali hazırda çalışan sayısı yaklaşık 135,000. Anglo American, ayrıca, bu yılın ikinci yarısında ve 2016'da temettü dağıtmayacağını açıkladı. Açıklamalar sonrasında, şirket hisse senetleri yüzde 9.9 düştü.

Panmure Gordon & Co analisti Kieron Hodgson "Yatırımcılar, Anglo American'ın büyümeye devam edecek likiditeyi sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda endişeli" dedi.

Cutifani, Anglo hisse senetlerinin son altı yılın en düşüğünde seyreden ve hiçbir iyileşme emaresi göstermeyen metal fiyatlarına bağlı hareket etmesine izin veriyor. Madencilik sektörü uzun yıllardır üretim artırırken Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla küresel bir arz fazlası oluştu. Bazı metallerde üretimi daraltma kararları alınsa da madencilik sektörü halen küresel talebin üzerinde üretim yaptığı için emtia fiyatlarındaki çöküş derinleşti.

Cutifani açıklamalarında, yeniden yapılandırma sonrasında, Anglo'nun mevcut durumuna göre çok daha küçük bir şirket olacağını söyledi. Şirket süreç sonunda, De Beers pırlanta, sanayi metalleri ve emtialar olmak üzere 3 grup altında çalışacak. Şirket hali hazırda 55 olan varlıklarının büyük kısmını satarak 20-25 varlığa sahip olacak.

Anglo daha önce yaptığı açıklamada 35,000 çalışan çıkaracağını açıklamıştı.

Anglo American hisse senetleri, Londra saatiyle 12:15'te yüzde 8.3 düşüşle 338.40 pense geriledi. Şirketin piyasa değeri de böylece yaklaşık 6.5 milyar dolara gerilemiş oldu. Şirket hisse senetleri tarihi düşük seviyesine yakın seyrederken, hisseler yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 72 değer kaybetti. Bu düşüş bu yıl FTSE 100 Endeksi'ndeki en büyük ikinci düşüş oldu.

Anglo en son 2009'da küresel finansal krizin etkisiyle temettü ödemelerini durdurmuştu.