Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Gelişen ülke piyasaları enerji hisseleri ve Çin'le düştü

Gelişen ülke piyasaları enerji hisseleri ve Çin'le düştü

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve Çin'de küresel büyümenin yavaşladığı endişeleriyle gelişmekte olan ülke borsaları beşinci günde de düştü

Giriş: 08 Aralık 2015, Salı 16:59
Güncelleme: 08 Aralık 2015, Salı 17:01

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve Çin'de küresel büyümenin yavaşladığı endişeleriyle gelişmekte olan ülke borsaları beşinci günde de düştü.

Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan borsaları petroldeki sert düşüşe tepki verirken Körfez Ülkeleri'nin şirketlerini kapsayan Bloomberg GCC 200 Endeksi %2.4 düştü.

Çin'de ihracatın beşinci ayda da düşmesiyle Şangay Bileşik Endeksi bir haftadan fazla sürenin en büyük düşüşünü kaydederken 20 gelişmekte olan ülke kurunun performansını izleyen endeks ikinci günde de rekor seviyeye düştü. Malezya ringiti düşüşe öncülük etti.

NN Investment Partners'tan Maarten-Jan Bakkum, "Sermaye çıkışlarında ivmelenme olduğunu gösteren yeni kanıtlar gelişen ülkelerde görünümün kötüleştiğini gösteriyor. Tüm gelişen ülke varlıklarında -özellikle de para birimlerinde- temkinli olunmasını tavsiye ediyorum" açıklamasını yaptı.

OPEC'in günlük üretim miktarını değiştirmeyip petrol üretiminde günlük tavanı 31.5 milyona yükseltme kararının ardından riskli varlıklara yönelik algı bozuldu. OPEC'in kararıyla Brent petrol fiyatlarında üç günlük düşüş %9'u buldu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saatiyle 2:00'de %1.7 düşerek 794.31 puan oldu. Endekste 10 sanayi grubu da düştü.

Fed'in bu yıl kademeli faiz artışına başlayacağı beklentisiyle gelişen ülke borsaları 2011'den beri en kötü yıllık performansına doğru ilerliyor. Fed politikasında daha sıkı duruş, gelişen ülke varlıklarının cazibesini azaltacak. Trader'ların bu ay bir faiz artış beklentisi %78'e çıkmış durumda.

Borsalar

Enerji hisseleri arasında Cnooc hisseleri Hong Kong'ta %3.5 düşerek en büyük değer kaybını gerçekleştirdi. Lukoil hisseleri Moskova'da %2.2 değer yitirdi.

Katar ve Dubai'de hisse senetleri en az %3 oranında değer kaybetti. Gelişen Avrupa'da Polonya'nın WIG 20 Endeksi Temmuz 2009'dan beri en düşük seviyeye gerilerken Rusya'da Micex Endeksi üçüncü günde de düşüş kaydetti.

Dolar, ruble karşısında Ağustos'tan beri en yüksek seviyede

20 gelişen ülke kurunun dolar karşısındaki performansını izleyen endeks %0.4 düşüşle 69.7279 oldu ve tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. Yuan dolar karşısında %0.15 düşerek 6.4078'le 27 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Brezilya reali siyasi gerilimin etkisiyle bir haftanın en düşük seviyesine indi.

Rusya'nın para birimi ruble petrolün düşüşüyle kazancını geri çevirerek düşüşe geçti ve dolar/ruble paritesi Ağustos'tan beri ilk kez 70 seviyesine yaklaştı.