Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times'ın haberine göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB) 2015'i iki önemli karar ile kapatıyor. Her iki karar da piyasaları hazırlıksız yakaladı.

AMB'nin ilk açıkladığı karar Ocak'ta 60 milyar euroluk tahvil geri alım planıydı. Açıklanan miktar piyasa beklentilerini aşınca piyasalar genelinde bir yükselişe neden olmuştu.

Draghi, Euro Bölgesi mevduat faizini yüzde -0.3 yani tarihi rekor seviyeye düşürse de piyasaları etkilemekte yetersiz kaldı. Karar sonrası euro ve varlık fiyatlarında sert hareketler oldu.

Hayal kırıklığı yaşayan yatırımcılar Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan bölge endekslerindeki hisse senetlerini sattı. Tahvil yatırımcıları, küresel finansal krizinden bu yana nadiren görülen bir harekete tanıklık ederken, Almanya 10 yıl vadeli tahvil faizleri günü 20 baz puanlık yükselişle tamamladı.

Geçtiğimiz haftaya kadar, Draghi, euroyu zayıflatmakta etkili sözlü müdahalelerine güvenebilirdi. Draghi'nin her sözlü müdahalesinde piyasalar euroyu satarak cevap vermişti. Ancak, öncesinde beklentinin oldukça büyütüldüğü son toplantıda Draghi yatırımcıların beklentilerini karşılayamayınca euro sert bir hareketle 1.10 dolar seviyesine yöneldi.

Döviz stratejistleri bundan sonrası için euronun yönü konusunda oldukça gergin durumdalar. Goldman Sachs 2016 beklentisini revize ederken, Barclays yıl sonu tahmininden kuşku duyuyor ve diğer kurumlar da uzun süredir konuşulan euro dolar paritesinin düşeceği yönündeki tahminin en azından zorlaştığını düşünüyor.

Morgan Stanley küresel döviz stratejileri müdürü Hans Redeker "Draghi kabusu aslında sermaye piyasalarındaki satış dalgası. Risk ortamı kötü ve volatilite yüksek. Avrupalı yatırımcıların sermaye ihraç etme yönünde bir iştahı yok. AMB için zorlu bir dönem olacak" dedi.

Bunların yanında, AMB'den sürekli olarak fazlasını beklemek de kırılması zor bir kötü alışkanlık.

AMB kararına duyulan kızgınlık azalırken, yatırımcılar AMB'nin daha fazla genişlemeci politika izlemek için nedenlerini sıralamaya başladılar.

Pimco'da portföy yöneticisi Andrew Bosomworth AMB'nin ek teşvik kararını açıkladığı gün daha önce duyurduğu enflasyon beklentisini düşürdüğünü not etti. Bosomworth, AMB'nin yeni önlemleriyle enflasyon hedefine ulaşmakta güvensiz olduğunu öne sürdü.

Draghi, cuma günü, AMB'nin enflasyon hedeflerine ulaşmak için daha fazlasını da yapabileceğini söyleyerek umutları sürdürdü.

Piyasalar, Euro Bölgesi enflasyon hedefinin ulaşılamaz olduğunu düşünüyor. Yatırımcılar, parasal genişleme politikasının ucu açık bırakılmasının ve enflasyon tahminlerinin düşürülmesinin 2016'da ek teşviklerin yolda olduğuna işaret olabileceğini düşünüyor.

Standard Life'ta küresel strateji müdürü Andrew Milligan "Piyasalardaki satış dalgası AMB'nin zayıf beklenti yönetimine bağlandı. Ancak, yatırımcılar şimdiden sırada bizi neyin beklediği sorusunu soruyor" dedi.

Tahvil getirileri bu kadar düşükken ve Fed faiz artırmaya bu kadar yakın gözüküyorken tahvil yatırımcıları bu soruyu daha dikkatli değerlendiriyor.

Bununla birlikte, Barclays'e göre, AMB parasal genişleme planını Mart 2017'ye kadar uzatıp, anapara ödemelerini tekrar yatırıma yönlendirerek uzun vadeli bir likidite bolluğu sağlıyor. Bu da Pazartesi, Euro Bölgesi tahvil piyasalarında yükselişe neden olmuş olabilir. 

Hisse senedi yatırımcıları da parasal genişlemenin ekonomiyi destekleyerek şirketlerin büyümesine neden olacağı görüşüyle görece mutlu gözüküyor. 

Columbia Threadneedle Investments CIO'su Mark Burgess, "Parasal genişleme, düşen enerji fiyatları, eurodaki zayıflama ve gevşek kredi piyasası Avrupa şirketleri hisse senetleri için olumlu" dedi.

Geçtiğimiz hafta en büyük kayıpları yaşayan döviz traderları içinse odak noktası artık Fed'in sıkılaştırma döngüsünün olası büyüklüğü ve doların tırmanışına devam edip etmeyeceği gibi duruyor.

AMB ve Fed arasındaki politika farklılaşmasına duyulan inancın halen devam ediyor olması Draghi'nin lehine bir durum. AMB, yatırımcıların beklediği düzeyde bir faiz indirimi yapmamış olabilir ancak euronun güçlenmesi aynı zamanda doların değer kaybetmesi demek. Bu durum da, önümüzdeki hafta Fed'in faiz artırımı olasılığını güçlendiriyor.

Bank of America Merrill Lynch G10 FX stratejisti Kamal Sharma, "Ekim ortasında euro 1.15 dolarken Draghi'den euroyu gevşeten yorumlar geliyordu. Euroda bu seviyeler AMB için problem değil çünkü hala Fed faiz artırımı önümüzde duruyor"dedi. Sharma, euronun 1.08 dolar civarında fiyatlanmasının AMB'nin konfor alanının dışında olmadığını düşünüyor.