Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Çin ekonominde zayıflamaya ilişkin yeni işaretlerin geldiği bir ortamda, küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerle birlikte, küresel hisse senetlerdeki düşüşleri takip ederek değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.6 düşerek günü 2,063.75 puandan kapadı. Son 200 günün ortalaması yakınında seyreden endeks, gün içindeki yüzde 1.2'lik kaybın önemli bölümünü geri aldı. Dow Jones Endeksi 162.51 puan ya da yüzde 0.92 kayıpla günü 17,568.00 puandan tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 0.07 düşerek 5,098.24 puandan kapandı.

Boston'da Mischler Financial Group Inc. uluslararası hisse senetleri idari direktörü Larry Peruzzi, "Çin verileri bugün bizi aşağı itti," dedi ve "Son birkaç günün öncesinde, verilerin Fed'i ve faizleri nasıl etkileyeceğine bakıyorduk ve şimdi enerji hikayesi piyasayı yönlendiriyor. Piyasa emtia ile yön buluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'den gelen zayıf veriler, yaz aylarındaki satış dalgasında olduğu üzere, bu ülkedeki zayıflığın yayılabileceği endişelerini artırdı. Çin'in ithalatı, beklenenden daha az düşmesine karşın, düşüşünü 13'ncü aya taşıyarak rekor kırarken, ihracat beş aydır geriliyor. Bu düşüş, Çin'de sanayi tesislerinin daha az ham maddeye ihtiyaç duyması ve güçlü tüketici talebinin bu düşüşleri karşılamaya yetmemesi ile birlikte, bu ülkeyle ticaret yapan ülkeleri de olumsuz etkiliyor