Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası (PBOC), yuanın referans kurunu 2011'den bu yana en düşük seviyesine indirdi. Bu durum, PBOC'un Fed'in beklenen faiz artırımı öncesi, para birimi üzerinde biriken değer kaybı baskısını açığa çıkarmak istediği yolundaki spekülasyonu güçlendirdi.

Bloomberg Intellegence ekonomistleri Tom Orlic ve Fielding Chen'e göre, PBOC'un, Fed'in gelecek haftaki toplantısında harekete geçmesinden önce, yuanı aşağı yönlendirdiği yolunda işaretler var. Singapur'da Commerzbank AG kıdemli ekonomisti Zhou Hao, yetkililerin Fed'in adımları öncesi Döviz piyasasında "stres testi" uygulamakta olduğunu söyledi.

PBOC, Çin içindeki işlemlerde yuanın dolar karşısındaki hareketini her iki tarafta artı/eksi yüzde 2 ile sınırlayan referans kuru yüzde 0.1 düşürerek 6.4140 seviyesine indirdi. Spot kur ise Şanghay saati ile 10:13'te yüzde 0.11 düşerek 6.4244'e geriledi. Böylelikle yuan, IMF'nin Çin para birimini Özel Çekme Hakkı (SDR) sepetine ekleme kararından bu yana yüzde 0.4 düştü. Yuan Salı günü dört yılın en düşük seviyesinden kapandı.

Hong Kong'da Standrd Chartered döviz startejisti Eddie Cheung, "SDR kararının ardında bir sonraki safhaya doğru ilerliyoruz. Zira yetkililer geri adım atıyor ve kademeli bir değer kaybına izin veriyor," dedi ve "Yuan dolar ve piyasa hareketlerine daha duyarlı hale geliyor" şeklinde görüş bildirdi.