Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pacific Alternative Asset Management'tan Sam Diedrich'e göre hedge fonlar, Draghi darbesine rağmen dolarda hala boğa kalmaya devam ediyor.

Diedrich, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) geçen hafta açıkladığı ek teşvik paketinin yatırımcı beklentilerini karşılamadığını düşünüyor. AMB'nin 3 Aralık toplantısının ardından dolar euro karşısında 6.5 yılın en büyük düşüşünü kaydetmişti. AMB'nin bu kararı euroda değer kaybı yönünde pozisyon alan fonlara epey zarar verdi. Aralık toplantısının ardından spekülatif pozisyonlar AMB'nin daha agresif genişleme politikası izleyebileceği beklentisiyle Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Diedrich "Bir çok yatırımcı hazırlıksız yakalandı. Euroda kısa pozisyon alanlar en çok zarar alan kesim oldu" dedi.
3 Aralık'ta Euro/Dolar paritesi yüzde 3 yükselerek 1.0940'ı görürken bu Mart 2009'dan bu yana en büyük artış olmuştu. Euro bugün ise 1.0915 seviyesinde işlem görüyor.

Goldman Sachs ve Macquarie Bank'ın da içerisinde bulunduğu bir grup banka, bu hafta, euro/dolar beklentilerini yükseltirken paritede denk seviyenin görülmesinin daha uzun zaman alabileceği belirtti.

AMB hayal kırıklığı

AMB'nin mevduat faizinde indirim ve geri alım sürecini 6 ay uzatmak gibi ek önlemleri bazı yatırımcıların beklentilerini karşılamadı. Draghi'nin 20 Kasım'da AMB'nin "enflasyonu bir an evel artırmak için gerekeni yapacağı" açıklaması sonrasında yatırımcılar daha agresif kararlar bekliyordu.

Vadeli işlemler verilerine göre, Hedge fonlar ve büyük spekülatif pozisyon alan kurumlar, 20 Ekim'den 1 Aralık'ta son bulan haftaya kadar doların diğer sekiz büyük para birimine karşı değer kazanacağı yönündeki pozisyonlarını üç kattan fazla artırmışlardı.

Dolar, geçtiğimiz hafta, Avustralya, Norveç, Danimarka, İsveç, Yeni Zelanda ve İsviçre para birimlerine karşı en az yüzde 2 değer kaybetti.

Fed, diğer merkez bankalarından ayrışarak 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırmaya hazırlanırken, hedge fonları doların güçleneceği yönündeki görüşlerini sürdürüyor. Gelişmekte olan ekonomilerin bir çoğunda ekonomik gerginlik daha da kötüleşebilir. Bu durum da doları gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı destekleyecektir.

Diedrich "Dolarda hala boğa görüşlü bir çok yatırımcı var. Eğer kötü bir gün geçiriyorsanız, bu herşeyin böyle süreceği anlamına gelmez. Zaten çoğu zaman düşen bir şey de geri seker" dedi.