Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye'nin AB müzakere sürecinin hızlandırılmasının her iki tarafın da çıkarına olduğunu belirterek "Şimdi birbirimize ihtiyaç duyduğumuzu ve daha iyi iş birliği yolları bulmamız gerektiğini görme zamanı" dedi.

Hollandalı Sosyalist AP Üyesi Piri, 29 Kasım'da Brüksel'de yapılan AB - Türkiye Zirvesi'nde Türkiye'nin üyelik sürecinin yeniden canlandırılması ve sığınmacılar krizinin çözümü için alınan kararları AA muhabirine değerlendirdi.

Kati Piri, "AB ile Türkiye arasında daha fazla ve daha derin iletişim kurulmasından yanayım. Çünkü stratejik ortak olmamız ve Türkiye'nin aday ülke olması bir yana, birbirimize ihtiyaç duyduğumuz pek çok alan var" diye konuştu.

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde en kritik fasılların siyasi nedenlerle açılmadığını söyleyen Piri, Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. faslın 14 Aralık'ta açılacak olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.

Raportör, AB üyesi bazı ülkelerin katılım müzakerelerindeki tavrını anlatırken "Bu konu bazı ülkeler için dişçiye gitmek gibi bir şey. Yani mecbur olduklarını biliyorlar, ama istemiyorlar. Türkiye-AB ilişkileri zorunlu evlilik gibi başlamış. Ama şundan eminim ki, iki taraf da kararlı olursa en sonunda yüzler gülecektir. Umarım bu zorunlu evlilik aşk evliliğine dönüşür" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılmasının her iki tarafın da çıkarına olduğunu ifade eden Piri, "Şimdi birbirimize ihtiyaç duyduğumuzu ve daha iyi iş birliği yolları bulmamız gerektiğini görme zamanı" ifadesini kullandı.

"Vize serbestisi yakınlaşmanın somut adımı olabilir"

Brüksel'deki AB - Türkiye Zirvesi'nde Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi için 2016 yılının hedef olarak belirlendiğini hatırlatan Piri, "Bu durum, Türkiye'nin AB ile yakınlaşmasının somut bir adımı olabilir. Öte yandan, Avrupa vatandaşlarının da, iki buçuk yıldır sığınmacı yükünü taşıyan Türkiye ile birlikte somut işbirliği adımları atılması gerektiğini görmelerini sağlar" dedi.

Türk vatandaşlarına vize muafiyeti tanınmasının, Avrupa'da "Türklere çalışma izni verildiği" şeklinde algılandığını ve "iş gücünde rekabet doğuracağı" korkusunu oluşturduğunu vurgulayan Piri şöyle devam etti:

"Siyasetçilerin, Avrupa vatandaşlarına işin doğrusunu anlatmaları çok önemli. Bu konu, Avrupa'daki ailelerini ziyaret etmek isteyen insanların bile para ödemek ve vize kuyruklarında beklemek zorunda olmaları ile ilgili. Balkan ülkelerine vize uygulamasını kaldırdık. Bence şimdi Türk vatandaşları için de bu fırsatı değerlendirmemizin tam zamanı. Teknik şartlar yerine getirilirse, ortaya siyasi bir engel konulamayacağını düşünüyorum."

"Birbirimize ihtiyacımız var"

AP Türkiye Raportörü Piri, Brüksel'deki zirvede sığınmacılarla ilgili alınan kararları değerlendirirken "Zirvede, birbirimize ihtiyaç duyduğumuzu fark ettik" diyen Piri, "Gerçekçi olmalıyız, bu konuyu iki-üç ayda çözemeyiz. Suriye'deki şartlar bir anda değişmeyecek" şeklinde konuştu.

Avrupa'nın bu soruna uzun süre kayıtsız kaldığını belirten Piri, "Avrupa çok uzun süre Türkiye'nin ne durumda olduğuna bakmadı, çünkü Avrupa için bir sıkıntı yoktu. Şimdi ise, ortak bir çözüm bulmak zorunda kaldık" ifadesini kullandı.

"Öncelik fasılların açılması"

Piri, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki diyaloğun derinleştirilmesinin, yeni fasıllar açılarak mümkün olacağını belirtti. Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin özünün yargı ve temel haklarla ilgili reformlar olduğunu söyleyen Piri, Ankara'yı bu konularda eleştirenlerin Türkiye ile diyalog yolunu seçerek yeni fasıllar açmaları gerektiğini söyledi.

Kati Piri, "Benim önceliğim fasılların açılması. Sonunda varacağımız nokta kadar, süreçte kat edeceğimiz yol da çok önemli" dedi.

"Türkiye ile doğal müttefikiz"

AP Türkiye Raportörü, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin uluslararası terörizm ile mücadele için de önemli olduğunu belirtti. Ankara'daki ve Paris'teki saldırıları hatırlatan Piri, "Uluslararası bir tehdit olan DAEŞ'e karşı işbirliği yapmamız şart. Bu, hiçbir ülkenin tek başına mücadele verebileceği bir şey değil. Bu mücadelede, NATO üyesi ve AB'ye aday ülke olan Türkiye ile doğal müttefikiz" diye konuştu.

"Hükümetin açıklayacağı reform paketi önemli"

Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşen Piri, yeni hükümetin açıklayacağı reform paketinin Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde önemli bir adım olacağını belirtti.

AP Türkiye Raportörü Piri, Ankara'daki görüşmelerinde Türk tarafında AB üyelik yolunda yeni reformların hayata geçirilmesi konusunda kararlılık gördüğünü sözlerine ekledi.