Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcısı Ewald Nowotny, finans çevresinin Euro Bölgesi ekonomisini yanlış değerlendirdiğini ve gelecek haftaya yönelik gerçekçi olmayan teşvik beklentileri içine girdiğini belirtti.

AMB Yönetim Kurulu üyesi Nowotny, Çarşamba günü Viyana'da gerçekleştirilen mülakatta, “İfade edilen beklentiler olanaksızdı ve bence bu piyasa analistlerinin ciddi bir başarısızlığı oldu. AMB'nin iletişim politikasının yanlış sinyal verdiğini düşünmüyorum” dedi.

Euro ve tahvil faizleri, AMB Başkanı Mario Draghi'nin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan 3 Aralık'taki teşvik programında “yeniden ayarlama” açıklamasının ardından yükselmişti. Draghi, daha fazla detay eklemek amacıyla, ertesi gün New York'ta konuştu ve programın Euro Bölgesi enflasyonunu canlandıracağı konusunda ısrarcı olduğunu ifade etti.

Euro, Draghi'nin teşvik açıklamalarının ardından yaklaşık yüzde 3 tırmandı. Avrupa parası, Çarşamba günü Viyana saatiyle 11:30'da yüzde 0.4 primle 1.0939 seviyesinden işlem gördü. 10 yıllık Almanya hazine tahvil faizi yüzde 0.57 seviyesinde gerçekleşirken, 3 Aralık'ta yüzde 0.46 seviyelerine kadar düşmüştü.