Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Fed'in gelecek hafta gerçekleştireceği toplantında borçlanma maliyetlerini yükseltmeye hazırlanması ile birlikte düşüşünü üüncü güne taşıdı ve haftayı kayıpla geçmeye yöneldi.

Spot altın yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,066.37 dolara kadar düştükten sonra, Singapur saati ile 09:42'de 1,066.68 dolara geldi. Metal, altı haftalık düşüşü durdurarak yüzde 2.7'lik çıkış gerçekleştirdiği 4 Aralık haftasından bu yana yüzde 1.8 geriledi.

Traderlar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 15-126 Aralık'ta gerçekleştireceği toplantısında 2006'dan bu yana ilk faiz artırımı karrı çıkma olasılığını yüzde 76 olarak görüyor. Yüksek faiz beklentisi, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının diğer yatırım araçlarına göre cazibesini azaltıyor. Ancak Bloomberg'in anketinin gösterdiği üzere, yatırımcılar, faiz artırımı beklentilerinin fiyatlanmasından dolayı, gelecek hafta altında yukarı hareket bekliyor. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yükselişini ikinci güne taşıdı.

Singapur'da IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, "Altın spekülatörleri, gelecek haftaki FOMC toplantısı öncesi beklemede kalmayı tercih ediyor görünüyor," dedi ve "Bu yatay harekete destek doların son günlerdeki hareketinden de geliyor. Fed'in Aralık toplantısında alması beklenen faiz artırımı kararı öncesi agresif hareketlerden kaçınılıyor ve piyasadaki bu hareketsizlik, güvenli liman alımları ile birlikte altını kısa vadede destekleyebilir" şeklinde görüş bildirdi.