Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, yatırımcıların Çin'den gelecek perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerini beklemesiyle, Eylül'den bu yana en sert haftalık kaybına yöneldi. Çin hisse senetleri, milyarder Guo Guangchang'e ulaşılamadığı yönündeki Caixin haberinin ekonomik yavaşlama endişeleri, zayıf yuan ve yolsuzluğa karşı verilen mücadelenin kurumsal karların görünümlerini bozmasına eklenmesinin ardından, beş haftanın düşük seviyesine geriledi.

Haftanın son işlem gününde, Japonya hisse senetleri yükselirken, Çin hisseleri geri çekildi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saatiyle 15:07'de yüzde 0.3 düşerek 129.38 puan seviyesine inerek, bu hafta toplam yüzde 2'lik kaybına yöneldi. Gösterge endeks, emtia fiyatlarındaki çöküşün ve yavaşlayan Çin ekonomisinin Sydney'den Tokyo'ya kar beklentileri üzerindeki olumsuz etkisiyle, ABD faizlerine ilişkin gelecek haftaki Fed kararı öncesi, bu yıl yüzde 6.2 düşüş kaydetti.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, “Asya piyasalarında haftayı sonlandırmak için karışık bir gün. Japon piyasaları yatırımcıların finansallardan dolayı mutlu olduğu bir düzeye geldi. Çin piyasaları Guo Guangchang'in kaybolmasıyla ilgili olarak endişeli durumda” dedi.

Caixin internet sitesindeki haberinde, ismini vermek istemeyen kaynaklara göre Fosun Group Başkanı'na ulaşılamıyor. Şirket hisse senetleri, Perşembe günü yüzde 11'in üzerinde değer kaybederek, New York tezgahüstü işlemlerde 1.55 dolardan alıcı buldu. Şirket hisseleri, Ağustos'tam bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.