Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:45'te güncellendi)

Altın, Fed'in bu haftaki toplantısından önce, yatırımcıların politika yapıcıların gösterge faizi yaklaşık 10 sene sonra ilk kez artıracağı beklentisine oynamaları ile birlikte değer kaybetti.Gümüş altı yılın en düşük seviyesine indi.

Bloomberg'in izlediği vadeli işlem verilerine göre, traderlar Fed'in 15-16 Aralık'taki toplantıda faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 76 olarak görüyor. Yüksek faizler doların yükselmesine yardımcı olurken, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Dünyanın en büyül altın üreticisi Barfick Gold Corp ve Goldcorp Inc. hisseleri değer kaybetti.

Altın bu ayın başlarında beş yılın en düşük seviyesine geriledi ve yatırımcılar altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarını azalttı. ABD resmi verileri, para yöneticilerinin fiyatların daha da düşeceğine yönelik beklenti ile pozisyon açtıklarını gösterdi. Commerzbank AG, bilgilendirme norunda, traderlaarın, Fed Başkanı Janet Yellen'ın kademeli olacağını söylediği faiz artırımlarının hızı konusunda işaret arayacak.

Chicago'da FuturePath Trading LLC traderı Frank Lesh, "Herkes açık bir şekilde faizlerin artırılacağını düşünüyor görünüyor," dedi ve "Bunlar sizin son dakika ayarlamalarınız olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.2 düşerek, New York saati ile 13:01'de, ons başına 1,063.20 dolara geriledi. Fiyatlar bu yıl yüzde 10 düştü ve üçüncü yılı da kayıpla geçerek 1998'den bu yana en uzun yıllık düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

ETF Varlıkları

Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 0.9 ton düşerek, 1,464.6 ton ile Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, hedge fonları ve diğer spekülatörler, 14,089 adet net kısa pozisyon kontratı tutuyor.

Güney Afrikalı altın üreticileri, Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın daha önce atadığı pek tanınmayan Maliye Bakanı'nı değiştirme kararı almasının ardından para birimi randda görülen yükselişle birlikte değer kaybetti. Beş üyeli FTSE/JSE Africa Gold Mining (Afrika Altın Madencilik) Endeksi, Harmony Gold Mining Co.'daki düşüşün öncülüğünde yüzde 8.5 geriledi. Toronto merkezli Barrick, Kanada'daki işlemlerde, yüzde 8.2 kadar düşerken, Vancouver merkeli Goldcorp yüzde 6.8 kadar geri çekildi.

Zayıf rand Güney Afrika altın fiyatlarını geçen hafta rekor seviyeye çıkardı. Bu urum ülkedeki madencilik şirketliernin işine yaradı, zira bu şirketlierin maliyetleri yerel para rand ile olurken, ABD doları cinsinden yaptıkları altın satışlarında ciroları arttı.

Gümüş vadeli kontratları Comex piyasasında yüzde 1.9 kadar düşerek ons başına 13.62 dolar ile 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Platin ve palladyum Nymex piyasasında değer kazandı.

(20:45'te güncellendi)