Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York'ta ham petrolün varil fiyatı 35 doların altına gerilese de bazı petrol üreticileri daha düşük fiyat gerçeğiyle karşı karşıya.

Bloomberg tarafından derlenen veriye göre Meksika tipi ham petrol 28 doların da altında, 11 yılın en düşük seviyesinden işlem görürken Irak'ın çeşitli ham petrol tipleri Asya'da yaklaşık 25 dolara alıcı buluyor.. Kanada'nın batısında üretilen petrolün varil fiyatını 22 doların altından işlem görüyor.

KBC Advanced Technologies'de üst düzey danışman olan Ehsan Ul-Haq yazdığı bir e-mailde, üçte birden fazla küresel petrol üretiminde bu fiyatların 'ekonomik' olmadığını belirterek "Kanadalı petrol üreticileri operasyonel maliyetlerini azaltmak konusunda zorluk yaşlayabilir" ifadesine yer verdi.

Ham petrol fiyatları küresel arz fazlasıyla 2009'da yaşanan finansal krizden beri görülen en düşük seviyelere indi. Batı Teksas ve Brent tipi ham petrol fiyatları 30 dolar seviyelerinde dalgalanıyor.

Bloomberg'in derlediği veriye göre Meksika tipi ham petrol karışımı 18 ayda %73 değer kaybetti. Fiyat 11 Aralık'ta 27.74 dolarla 11 yılın en düşük seviyesini gördü. Venezüela'da da fiyatlar benzer düşük seviyelere inerken 'Western Canada Select' tipi petrol ise 7 yılda %75 düştü.