Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Önde gelen tahvil yöneticileri, piyasadaki satış dalgasının son bir haftada en az üç kredi fonunun kapanmasına neden olması ile birlikte, yüksek faiz yatırımcılarının daha fazla kıyıma uğrayacağı tahmininde bulunuyor.

2009 yılında Bruce Kovner'ın sahipolduğu Caxton Associates'in eski çalışanları tarafından kurulan Lucidus Capital Partners, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, tüm portföyünü likide ettiğini açıkladı ve yönetimi altında bulunan 900 milyon doları gelecek ay geri ödemeyi planladığını kaydetti. Third Avenue Management ve Stone Lion Capital Partners tarafından yönetilen fonlar, müşterilerinin çok fazla para çekmek istemelerinden dolayı, yatırımcılara nakit ödemelerini durdurdu.

Bank of America Corp.'un yüksek faiz stratejisti Michael Contopoulos, Bloomberg TV'den Stephanie Ruhle'ye yaptığı değerlendirmede, "Bu hafta çok daha çirkin hale gelebilir," dedi ve sınırlı dealer bilançolarını işaret ederek, "Son sayış dalgası temel göstergeler tarafından yönlendirilmedi" şeklinde görüş bildirdi.

Güçlük çeken şirketlerin tahvilleri, düşen enerji ve emtia fiyatlarının, Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra ilk faiz artırımına gitmeye hazırlandığı bir ortamda, üretici şirketleri olumsuz etkilenmesi ile birlikte güçlü kayıplar yaşadı ve bir piyasa göstergesi altı yılın en düşük seviyesine indi. Guggenheim Partners'ın küresel şef yatırım yetkilisi Scott Minerd, çöp (yatırım yapılabilir nota sahip olmayan) tahvil fonlarının yüzde 10 ila 15'inin, daha fazla yatırımcının paralarını geri alamayacağı endişesine kapılması ile birlikte, yüksek tutarlı çekişlerle karşılaşabileceği tahmininde bulundu. Minerd, daha fazla yüksek faiz sıkıntısının gelmekte olduğu uyarısında bulunan Jeffrey Gundlach, Carl Icahn, Bill Gross ve Wibur Ross'a katıldı.

Third Avenur, 9 Aralık'ta yaptığı açıklamada, daha bütük çaplı kayıplardan kaşçınmak için, 788.5 milyon dolar tutarında şirket tahvillerinden oluşan yatırım fonlarını likide etmekte olduğunu ve yatırımcılara nakit dağıtımını ertelediğini kaydetmesi piyasalarda sarsıntı yaratmıştı. New York merkezli fon, CEO David M. Barse'nin görevinden ayrılmakta olduğunu açıkladı.