Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsveç'in merkez bankası Riksbank, büyümdeki güçlenmenin ekonomiyi üç yıldır süren sıfır enflasyon ortamından çıkacağı beklentisi ile, kilit borç verme faizideğştirmedi.

Stokholm mekezli Riksbank, politika faizini rekor düşük seviye olan eksi yüzde 0.35'te tuttu. Bloomberg'in anketine katılan 17 ekonomistin 12'si değişiklik beklemezken, diğerleri faiz indirimi öngörüyordu. Bankanın tahvil alım programı da değiştirilmedi.

Banka, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, "İsveç ekonomisindeki gelişmeler beklenenden daha iyiyfi, ancak belirsizlik küresel ölçekte sürüyor," dedi ve "Enflasyonda geçen yıldan bu yana yukarı trend var, ancak bu henüz güçlü bir tabana dayanmıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Stokholm'deki politika yapıcılar, enflasyonu canlandırmak için, gösterge faizi negatife indirerek ve piyasanın üçte birini hedefleyen bir tahvil alım programı başlatarak, daha önce görülmemiş büyüklükte bir tedbir paketi açıkladı. Ayrıca politika yapıcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın fiyat artışını güçlendirmek için teşvik uygulamasına gitmesi ve bu ay bu teşvikleri artırmasının ardından, kronun değer kazanmasını önlemek için harekte geçmek zorunda kaldı.

İsveç'te merkez bankasının bu tarihi tedbir paketi, ekonominin sağlıklı bir şekilde büyüdüğü ve finansal dengesizliklerin arttığı bir ortamda, bazı analistlerim teşvikleri artırmanın gerekli olmadığı yolunda eleştirileri ile karşılaştı.

Konut fiyatları son 10 yılda iki kattan fazla arttı. Ekonomi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 3.9 büyüdü. İşsizliik ise şimdilerde 2009'dan bu yana en düşük seviyesim yakınında.