Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in yıllar süren ve benzeri olmayan parasal teşviğine rağmen enflasyonun hala zayıf olması bir çok ekonomistin kafasını karıştırıyor. Öyle ki, asırlık ve garip bir teori ilgi görmeye başlıyor: Belki de tüketici fiyatlarını yukarı çekmek ihtiyaç duyulan şey faiz artırımıdır.

Bu fikir, aslında Ekonomi 101'de öğretilen herşeye ters. Bize öğretilen faiz artırımının harcamaları cesaretlendirmeyeceği aksine cesaretini kıracağı ve enflasyonu düşüreceği şeklindeydi. Ancak, sıfıra yakın seyreden borçlanma maliyetleri enflasyonu tetiklemekte oldukça etkisiz oldu ki Stanford Üniversitesi'nden John Cochrane de dahil olmak üzere öne çıkan ekonomistler teoriyi yeniden ele alarak günümüze ve uyarlamaya karar verdi.

Tartışmanın temel noktası faizlerdeki artışın insanları ekonominin daha iyiye gittiğini düşünmeye iteceği ve sonuç olarak daha fazla harcamaya yönelecekleri.

Cochrane "Bir tartışma olduğunda insanlar bizim çıldırdığımızı düşünüyor. Ancak Fed faizleri sıfıra yakın bir seviyeye düşürdükten sonra bunu ne deflasyon ne hiperenlasyon takip etmedi. Bu dikkate değer bir konu" dedi.

Teori, oldukça kısa bir sürede test edilecek. Fed yetkililerinin Çarşamba günü faiz artıracağı yönünde genel bir kanı var. Mevcut durumda, enflasyon neredeyse yok gibi, yıllık enflasyon yüzde 0.2 seviyesinde. Fed de dahil olmak üzere, daha yüksek enflasyon görmek isteyenler, yedi yıl önce finansal krizin büyümeyi vurmasından sonra artan fiyatların daha sağlıklı bir büyümeyi teşvik edeceğini düşünüyor.