Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çarşamba günü Fed ucuz para dönemine son verdiğini resmen açıklamadan önce Pazartesi, ABD şirket tahvili piyasasındaki zayıflık derinleşen tedirginliğe dikkat çekti.

Yedi yıllık kolay para döneminin ardından, tahvil yatırımcıları finansal sistemde tırmanan gerginliğe odaklandı. Ağırlıklı olarak enerji sektöründen olmak üzere çeşitli şirketler, artan borçluluk, düşen satışlar ve baskı altındaki emtia fiyatlarıyla karşı karşıyalar.

Piyasalardaki çalkantı eğer piyasadaki yaygın beklentiye paralel faiz artırımı gerçekleşirse, sıkılaştırmanın boyutu ve hızını kısıtlayabilir. Faiz artırımının ardından, yatırımcılar, faizlerin düşük olduğu dönemde revaçta olan riskli varlıklardan kaçınabilir.

Lucidus Capital Partners'in yatırımcıların bu piyasadaki pozisyonlarını azaltmasıyla varlıklarını likide etme haberinin ardından, ABD'de en büyük yüksek getirili tahvil fonlarının ikisi, JNK ve HYG, Pazartesi, son altı yılın en düşük fiyatına düştü.
Yüksek getirili tahvil piyasasındaki bu gelişme, ABD'de valık yönetim şirketi Third Avenue'nin Perşembe günü 788 milyon dolarlık "Focused Credit" fonunu kapatmasının ardından geldi. Stone Lion Capital Partners adlı hedge fon Cuma günü 400 milyon dolarlık fonlarında müşterilerine geri ödemeleri durdurduğunu açıklamıştı.

900 milyon dolar varlık yöneten Lucidus'un varlıklarını likide etmesini Ekim'de müşterilerin yeni ödemelerini talepleri takip etmişti.

Bu fonların faaliyetlerine son vermerleri büyüyen bir endişenin altını çiziyor: yatırımcıların piyasayı terketmesinin tahvil fiyatlarına etkisi ve şirketlerin finansman sağlayabilme imkanları. Finansal krizden bu yana, yatırım fonları şirket tahvilleri piyasasına sermaye akıttı. Aynı zamanda, regülasyon değişiklikleriyle en çok işlem gören tahviller haricindeki tahvillerin alım satımı zorlaştırıldı.

Yüksek getirili tahvil fonları 2008'den bu yana ilk kez genel bir kayıp yaşıyorlar ve müşterilerin ödemelerini yapmak durumundalar. Dolayısıyla risk, ödemeleri yapmak isteyen fonların tahvil satmasıyla fiyatların daha da düşmesi ve bunun sonucu olarak daha fazla müşterinin ödeme talep etmesi.