Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney İngiltere'nin sekiz yıldan bu yana ilk faiz artırımına gitmesi için gerek ekonomik koşulların henüz oluşmadığını ifade etti.

Financial Times ile yapılan ve Salı günü yayınlanan bir mülakatta, Carney Temmuz ayında yaptığı yılın sonuna doğru faiz kararlarının daha rahatlatıcı olacağı yönündeki açıklamasının hiçbir zaman faiz artırımı sözü vermek anlamına gelmediğini belirtti. Bunun yerine, faizdeki herhangi bir hareket, bazı ekonomik koşullara bağlı olacak.

Salı günü gelen veriye göre İngiltere'de enflasyon Kasım ayında yüzde 0.1 artarak, BOE'nin yüzde 2'lik hedefinin çok altında kaldı. Merkez bankası, enflasyonun 2016'da zayıf kalacağını konusunda uyarıda bulundu ve bunun halihazırda ücretleri etkilemekte olabileceğini belirtti.

BOE bu ay faiz oranını rekor düşük yüzde 0.5 düzeyinde tuttu. Mevcut seviye Mart 2009'dan bu yana devam ediyor. Fed'in Çarşamba günü sıkılaştırmaya gitmesi beklenirken, İngiltere Merkez Bankası faiz artırımı konusunda acelesi olmadığı sinyalini verdi.