Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen faizlerin 25 baz puanlık artırım kararından sonra yaptığı açıklamada faiz artış kararıyla ABD'de olağanüstü bir dönemin sonuna gelindiğini belirtti. Ekonomide toparlanmanın tam olarak sağlanmasa da önemli bir yol katettiğini belirten Yellen faiz artırımlarının kademeli olacağını vurgulayarak "Faiz artışı ekonomiye olan güvenimize dair bir işaret olarak algılanmalı" dedi.

Yellen Fed'in ekonominin güçlenmeye devam edeceği konusunda güveninin tam olduğunu dile getirdi. Küresel ekonomideki risklerin azaldığına dikkat çeken Yellen verilerin işgücü piyasasında iyileşmenin süreceğini gösterdiğini söyledi. Başkan "Gelecek kararlarımızda verileri ve görünümleri takip etmeyi sürdüreceğiz. Federal fon oranları büyük olasılıkla uzun vadede olması beklenen seviyeden biraz daha aşağıda kalacaktır" dedi.

Para politikası genişlemeci olmaya devam edecek

Yellen enflasyondaki düşüşün geçici etkenlerden kaynaklandığını, %2'lik hedeften uzaklaşmanın sebeplerinden birinin petrol fiyatlarında yaşanan düşüş olduğunu kaydederek "Zaman içinde bu etkilerin geçmesini bekliyoruz. Enflasyon orta dönemde %2 hedefine ulaşacak" dedi.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe şaşırdığını belirten Yellen enflasyonun yükselmesi için fiyatların da stabilize olması gerektiğine dikkat çekti.

İlk faiz artırımının önemi abartılmamalı

İlk faiz artırımının önemini abartmamak gerektiğini, para politikasının hala genişlemeci olmayı sürdüreceğini belirten Yellen "Ekonomiyi yakından izliyor olacağız. Bir sonraki artış için hem enflasyon hem de işgücü piyasa verilerine bakacağız" dedi.

Fed Başkanı "Faiz artış kararı almanızda ne etkili oldu?" sorusuna "Biz iş gücü piyasasının iyileştiğine ve enflasyonun hedefe gideceğine emin olarak, koşulların daha fazla geliştiğini gördüğümüz için faizleri artırdık" yanıtını verdi.

Birçok gelişen ülkenin 1990'lı yıllara oranla daha güçlü durumda olduğunu belirten Yellen yine de küresel ekonomide bazı kırılganlıklar olduğunu bildirdi. Yellen gelişen ülkelere vaat edildiği gibi faiz artışı konusunda iyi iletişim politikası uygulandığına inandığını belirtti. 

Fed bilançosu

ABD ekonomisinin temel göstergelerine güvendiğini belirten Yellen Fed'in bilançosuna ilişkin olarak da yorum yaptı. Başkan "Bilanço için en iyi büyüklüğün ne olduğunu söyleyemem, kriz öncesinden daha geniş bilanço olabilir. Bilançonun büyüklüğü konusunda uzun vadeli bir çerçeve üzerinde çalışıyoruz" dedi.