Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, dolar yükselip hazine tahvilleri kazançlarının bir kısmını geri verirken, ABD'nin yaklaşık on yıldan bu yana ilk kez faiz artırımına gitmesinin Asya piyasalarında olumlu karşılanmasıyla birlikte yükseldi.

Japonya hisse senetleri, yüzde 1'in üzerinde artarken, Çin hisseleri değer kazandı ve bölgesel volatilite göstergeleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın kademeli faiz artırımlarının yavaş olacağını vurgulamasının da etkisiyle, güçlü beklentileri karşılayan karar sonrasında düştü. Dolar, karar sonrası euro ve Yeni Zelanda parası karşısında tırmanırken, yuan geri çekilmesini onuncu güne taşıdı. Hazine tahvilleri, ABD 30 yıllık hazine tahvilleri, Çarşamba günkü kaybı geri almasıyla yükseldi. Petrol, 2009 yılından bu yana gördüğü en düşük seviyeye indikten sonra varil başına 36 doların altında işlem gördü.

Finans piyasalarının, 2008 resesyonundan sonraki ilk faiz artırımına olan tepkisi yatırımcıların ABD ekonomisinin, cansız enflasyona rağmen, daha yüksek borçlanma maliyetlerine dayanacak güçte olduğu yönündeki inancını gösterdi. ABD hisse senetleri, Yellen'ın ABD ekonomisinin iyi performans gösterdiği ve merkez bankasının faiz artırımı için acelesi olmadığı konusuna vurgu yapmasıyla yükseldi.

Auckland'da First NZ Capital Group Ltd. stratejisti Chris Green, “En sonunda faiz artırımının gerçekleşmesiyle birlikte bir rahatlama oldu. Piyasa algısı anlamında kesino larak olumlu olduğunu söyleyebiliriz çünkü faiz artırımı tartışmaları son buldu ve bu engeli aşmış olduk. Şimdiki soru ise normalleşme sürecinin nasıl kademeli olacağı ve risklerin nerede bulunduğu” dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saatiyle 14:03'te yüzde 0.8 artarak, Japonya Topix Endeksi'nin 8 Aralık'tan beri görülen en yüksek seviyeye gelmesiyle birlikte Çarşamba günkü yüzde 2.2'lik artışı genişletti. Japonya Nikkei Hisse Senedi Volatilite Endeksi yüzde 12.1 düşerek, Ağustos ayından bu yana en sert günlük düşüşüne hazırlandı.