Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ilk halka arz yağmuruyla hisse senetleri piyasasına sermayenin geri dönmesinin etkisiyle Çin hisse senetleri iki haftanın yükseğini gördü. Gayrimenkul şirketleri yükselişe öncelik etti. Yuan düşüşünü onuncu güne taşıyarak rekor kırarak ihracat beklentilerini destekledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.8 yükselişle 3,579.99 puanda kapandı. Poly Real Estate Group hisse senetleri Cuma açıklanan ev fiyatları verisiyle tavan oldu. Ev aletleri şirketi Midea Group bir ayın en yükseğini gördü. Çin para birimi en az 2007'den bu yana en uzun kayıp serisini yaşadı. Hang Seng Çin Endeksi, Fed'in gelecek faiz artırımlarında kademeli bir hızda ilerleyeceğine dair işaretiyle, Ekim'den bu yana en sert 2 günlük yükselişine yöneldi.

Pazartesi gerçekleştirilen 9 ilk halka arz sayesinde 2.7 trilyon yuan (420 milyar dolar) sermaye Çin hisse senedi piyasalarına geri döndü. Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra faiz artırım kararı alması aslında ABD ekonomisinin gücüne olan güveni gösteriyor. Shenwan Hongyuan Group'a göre bu durum Çin ihracatı için olumlu.

Şanghay'da Hengsheng Asset Management fon yöneticisi Dai Ming "Yuanın zayıflaması ihracata yüksek bağımlılığı olan sektörlere olumlu yansıyacaktır. Fed'in faiz artırım kararı piyasalardaki büyük bir belirsizliği ortadan kaldırdı. Karar ayrıca Fed yetkililerinin ekonomiye olan güvenini gösteriyor" dedi.

CSI 300 Endeksi yüzde 1.9 değer kazandı. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi'nde işlem gören banka hisselerinin kazançları petrol şirketlerinin kayıplarını kapattı ve Endeks yüzde 0.6 arttı.