Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, 2016'da 2,5 milyar dolar yurt dışı, 677 milyon lira da yurt içi yatırım yapılacağını belirterek, "Enerjide milli politikadan vazgeçilmemesi gerekir. Bu nedenle TP'de halka arz olacaksa, THY modelinin doğru olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Genel Müdür Şişman, TP'nin çalışmaları ve petrol piyasasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ve değişik ülkelerde faaliyet gösteren 60 senelik bir şirket olduklarını belirten Şişman, "Türkiye'de arama çalışmalarımıza devam ediyoruz, ancak bir gerçek var ki bugünkü bilgilerle biz petrol ve doğal gaz ülkesi değiliz. Bu gerçekten hareketle stratejimizi değiştirdik. Yurt dışı odaklı büyümeyi stratejimizin merkezine yerleştirdik. Yıllarca gereği kadar agresif olmamış, olamamışız. İtalya'dan Eni, Fransa'dan Total, İspanya'dan Repsol gibi şirketler bu noktaya gelirken, bütün enerjilerini yurt dışı odaklı büyümeye yoğunlaştırdıkları görülüyor. Bu anlamda kaybedilen zamanı kapatmamız gerekiyor. 2016'da yatırım miktarımız daha yüksek olacak, yurt dışında 2,5 milyar dolar, yurt içinde ise 677 milyon lira yatırım yapacağız" diye konuştu.

Petrol ve doğalgazda odak noktasının öncelikli olarak Türkiye'ye yakın coğrafya olacağının altını çizen Şişman, yaptırımların kalkması sonrasında bir açılım olursa İran'a gidileceğini, fırsat olursa Sahra Altı Afrika ve Asya'ya doğru olan bölgelere girilebileceğini belirtti.

"Halka arzda doğru model Türk Hava Yolları"

Şişman, TP için halka arzda doğru modelin Türk Hava Yolları olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Enerjide milli politikadan vazgeçilmemesi lazım. Dünyada yaşanan 2008 krizi sonrası bu işi sadece özel sektöre bırakmanın temel sakıncaları ortaya çıktı. Bu nedenle, TP'de eğer halka arz olacaksa, bu anlamda THY modelinin doğru olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, şirketin belli bir kısmı özel sektöre açılırken devletin gücü, kamunun ağırlığı hala kalıcı olabiliyor. Bu sayede şirket milli yaklaşımla, çok daha rahat ve kolay karar alabilen bir yapıya kavuşuyor. THY halka arz süreci sonrasında değerinin 6-7 katına çıktı. TP için de doğru olan budur. Normalde şirketlerde direnç olur, ama bizde kadrolar halka arzı istiyor. Biz işçisiyle, mühendisiyle buna hazırız, bu dönüşümü yapabiliriz."

Şişman, düşen petrol fiyatlarının bütün petrol şirketlerini olduğu gibi TP'yi de etkilediğini ifade ederek, halka arz süreci için duruma uzun vadeli bakıldığını bildirdi.

Petrol fiyatları düşmeden önce de kimsenin 110 dolar üzerinden hesap yapmadığını anlatan Şişman, şöyle konuştu:

"O noktada TP'yi kaygılandıracak bir durum söz konusu değil. Birkaç yıl içerisinde petrol bir noktaya doğru toparlayacaktır. Böyle devam edemez, çünkü bu konuda çok yatırım var. Bu yatırımlar bu fiyatlarla bitemez. Petrolde 70-80 dolar bandı doğrusudur, üstü de altı da spekülasyondur."